Co je nového?

stozar

21.5. 2007 začala první fáze dlouhodobě plánované akce. Začal se stavět nový příhradní stožár na ZUŠ, který jsme tentokrát nestavěli my, ale firma.

Hned první den postavili do plné výšky stožár, který jsme hbitě hned večer reklamovali, že je o půl metru kratší, takže druhý den přidali ještě metr. :) Kromě toho také doukotvili stožár, namontovali lávku ke stožáru a průchodky na kabely.

24.5. 2007 začala druhá fáze, kdy přijeli technici z GTS a namontovali nový spoj, který měl spojit Klimkovice přímo z VŠB, až se zruší původní spoj na Lázních. Začali hned ráno a kolem 3 hodiny byl spoj plně funkční.

26.5. 2007 bylo domluveno předělání našich antén z původního stožáru na nový a jeho demontování. Před tím bylo ještě mnoho nákupů (Alda a já), výroba krabice pro všechny spoje na stožáru a konfigurace nového routeru (já), výroba výložníků na stožár (moc děkujeme Liborovi Matoušovi, za rychlou a perfektní výrobu) a nachystání veškerého materiálu a dovoz na ZUŠ (Alda, já).

Propuklo to v 6:15 hod. Při příjezdu na ZUŠ, mě už vítali Alda a naše hotline Verča, kteří byli asi nejvíce nedočkaví a už přešlapovali na místě. Verča přišla zastupovat mrva, který přijel v noci z práce a dorazil až o chvíli později. Celou dobu nám pomáhala jako zásobovačka, podavačka nářadí a materiálu a hlavně fotografka, která fotila jak vzteklá :). Než jsme se rozkoukali, tak dorazil ještě Dan, takže jsme vynesli věci na půdu a dali se do práce.

S Aldou jsme přidělali první výložník, na který jsme hned osadili novou anténu na AP Josefovice, panelák a 2 sektory (jeden na 2 4 Ghz a 1 na 5 Ghz, směr panelák), mezitím dorazil Radek, tak jsme s Aldou a Danem ještě poměřili koaxy, já se dal do výroby konektorů a Alda s mrvem a Radkem vyrazili na Základní školu v Klimkovicích zrušit starý stožár, který tam ještě zůstal.

Než se jim to povedlo, tak jsme s Danem udělali koaxy a připojili je na zařízení, takže půlka antén už jela na novém stožáru jen s pár sekundovým výpadkem.

S druhou částí stožáru to bylo horší. Vzhledem k tomu, že starý stožár vadil novým anténám, tak jsme museli zbytek starých antén sundat a až pak osadit stožár novými anténami. Demontáž starého stožáru provedli Radek s mrvem a Danem, zatímco jsem dělal zbytek koaxů a přidělával je k anténám. Pak se ještě doladily signály na páteřních spojích, vyměnila jedna pravděpodobně špatná anténa a zalepily díry různě po střeše, a? nám tam nezatéká. Nejdelší výpadek trval asi hodinu, a to myslím jen pro členy, kteří jsou připojeni přímo na ZUŠ. Tím skončila další fáze a v blízké době by mělo dojít k přenesení debika na ZUŠ a přepojení na nový spoj od GTS.

Co to bude znamenat pro KlimNet?

Přenesení Hlavního bodu na ZUŠ, kde máme přístup 24 hodin denně. Je to blíže, takže se dají rychleji řešit případné problémy.

Snížení odezev pro Klimkovice asi o 1 ms a zvednutí asi o 1 ms pro AP, které jsou připojené přes Lázně. :)

Spoj v Klimkovicích jen pro nás, s možností bezproblémového upgrade rychlosti.

Vyřešení problému s 32 Mb spojem lázně&klimkovice, které pomalu přestávalo stačit kapacitně.

Navýšení rychlosti na myslím 35 Mb do internetu.

Plno volného místa pro osazení dalších antén.

Bezpečnější přístup na střechu.

A nakonec radost z téměř dokonalé práce. :)

Odkaz na fotky je zde.

Další události:

19.5. 2007 Došlo k předělání AP Olbramice, zrušil se původní router a vyměnil se za routerboard, přidaly se 2x 5 Ghz sektory, udělal se pořádek v kabeláži a celé AP je teď umístěné v krabici (provedli Dan, Jiri a Alda).

20.5. 2007 Na AP mrv se zhoršil dost podstatně signál. Když jsme šli náhodou s přítelkyní kolem, tak mrv zrovna vyrážel na střechu, podívat se čím to je. Vzhledem k tomu, že oprava AP je přece jen důležitější, než romantická procházka :), tak jsme vyrazili na střechu.

Tam jsme hned našli problém, někdo zapoměl připáskovat koax ke stožáru a ten se vlivem větru tak dlouho kýval až skoro vypadl z konektoru, takže jsme vyrazili k wincentovi pro koax. Po výměně koaxu se signál vůbec nezlepšil, takže při dalším zkoumání jsme našli další poruchu a to vytržený konektor z 5 Ghz zařízení a tím i porušený pigtail, tak jsme vyrazili ke mě domů pro nový pigtail. Po rozšroubování zařízení a vytahování konektoru z plošňáku došlo k další veselé historce, když odpadl celý konektor na plošném spoji. V tuto chvíli už hrozil srdeční kolaps, ale naštěstí měl mrv jedno zařízení v zásobě, takže jsme ho nastavili a od té doby to jede jak má. :)