Dotaz k rychlosti site

Vcera na jabberu jsem dostal jeden dotaz ohledne nastaveni site, konkretne rychlosti. V tuhle chvili uz jsem se zklidnil, tak muzu odepsat:)

"cau marve, mam technicky dotaz... pokud nestahuju tak mi net jede +-20kB a kdyz stahuju tak +-8kB. to jako pokud nestahuju tak mi to pojede asi 3x rychleji a nijak tu rychlost nevyuziju a pokud stahuju tak se mi to zpomali.... to by mnelo byt spis naopak. ja jsem myslel ze se konektivita vydeli poctem pripojenych lidi a vsichni budou mit stejne ne? kde se pak ztraci ta rychlost kterou mi to veme? to se mi nezda tak zpravedlive jak vsichni rikaji....pokud nekdo svoji rychlost nevyuzije tak je to jeho smula ne? :-)"

1.) Neni pravda, ze se tech 20kB pri stahovani stranek nevyuzije. Stranky pak nabihaji o dost rychleji.

2.) Jede ti to 8kB, to je v poradku, viz cenik, ale jede ti to i 20kB, to je taky v poradku - ta sama polozka ceniku.

3.) Momentalne je koupena 512kbit, tj. asi 50kB, pripojenych je 35 lidi, jestli to opravdu chces, tak tve pripojeni vydelim poctem pripojenych lidi. :)

4.) Nemam pocit, ze rychlost se ztraci...viz grafy vytizeni site na i.klimnet.org .

Kdyz to shrnu. Sit je nastavena tak, aby vsichni ti, co nadmerne nevytezuji sit, byli maximalne spokojeni. Nemam nic proti tomu, ze nekdo chce mit zapnuty pocitac cele dny a stahovat, ale nebude to na ukor ostatnich. Navic v dobe od 24:00 do 6:00 jsou zruseny omezeni a stahovaci si muzou v te dobe urvat tolik linky, kolik se jich tam vleze:) A staci se podivat na grafy na i.klimnet.org, ze to opravdu delaji. Na siti mame v prumeru 4 lidi, kteri stahuji temer nonstop, coz je 10% clenu, ale vsichni plati stejne, takze vsichni maji stejne podminky. Chci stabilni sit, abychom meli dobre reference a pocet clenu rostl tak, ze za par mesicu budeme brat konektivitu 2mbity a kazdy z KlimNetu bude mit moznost mit doma to, cemu Ministerstvo informatiky rika broadband internet(256kbit).

Uz se me par clenu ptalo, jak je to vlastne nastavene, tak to popisu. Kazdych 10 minut system vyhodnocuje kolik dat dany clen stahl. Pokud dojde k zaveru, ze celych 10 minut stahoval, dostava bod. Pokud nestahoval, bod se mu odecita. Minimum je 0 bodu, maximum 6 bodu. V pripade, ze uzivatel ma 1, 2 body, snizi se mu horni hranice ze 192 na 96. V pripade, ze ma 3-6 bodu, horni hranice se mu jeste snizi, a to na 64. Rychlost nikdy neklesne pod 64kbit! To znamena, ze pokud zacne stahovat, tak reakcni doba systemu je 20 minut. Pokud si nekdo stahuje bezne veci - antivirak, software na vyzkouseni, nebo jenom brouzda po internetu, proste nestahuje v kuse, zadny bod nema sanci dostat a jeho horni hranice je porad 192kbit. Coz je podle me optimalni stav. Jinak kdo chce o technicke strance site vedet vic - na bodech jsou linuxovy routery s debianem a czfree debianem, wifi karty jsou xi626 (az na bod u stepana) s regulaci vykonu, linuxovy kernely prevazne 2.6.6(7) s hostap drivery. Shaper je htb, jeho prepocet je z cronu kazdych 10minut. Routing je dynamicky - rip2 (mozna bude ospf).

Na zaver: pokud ma nekdo potrebu byt na tom lip nez ostatni, domluvte se spolu a s nama, sedneme si, propocitame, kolik by stalo nakoupit vetsi rychlost a rozpocita se to mezi vas.

Nelibi se vam neco? Uvitam diskusi pod clankem.

P.S.: Hodne clenu jsou mladi kluci kolem 20. let, jiste manualne zrucni. Copak delate cele dny? :) Momentalne nestihame vystavbu... Je lehci prudit nez budovat, ze?

marv