Montáž Wi-Fi zařízení 2

Dostali jste od nás instalační balíček nebo jste si zakoupili své zařízení a nevíte, jak jej namontovat?

Doba pokročila a i u KlimNetu došlo k postupným změnám v používaném zařízení, pomocí kterého se můžete připojit do naší sítě. Díky těmto zařízením, pracujícím v jiném frekvenčním pásmu než předchozí zařízení (ovislink + yagi), lze dosáhnout kvalitnějšího a hlavně rychlejšího připojení k internetu. Starší zařízení již delší dobu pro připojování nových členů nepoužíváme a i na vysílačích se antény pro pásmo 2,4 GHz pomalu vyměňují za nové, abychom mohli nabídnout členům rychlejší připojení.

Dnes se můžete připojit v pásmu 5 GHz k síti KlimNet pomocí těchto zařízení: Routerboard + 22dBi sektorová anténa, AirMax5 a SXT. Toto jsou zařízení odzkoušená v naší síti a lze s nimi dosáhnout bezproblémového provozu. Pokud si požádáte o připojení včetně dodání materiálu, tak dostanete anténu již nastavenou, včetně příslušenství potřebného k připojení. Případně můžete použít i své vlastní zařízení - zde ale podstupujete riziko, že se nebude korektně chovat v síti KlimNet (není řádně otestováno a odzkoušeno jeho možné nastavení).

Před popisem montáže jednotlivých zařízení stojí za připomenutí obecných zásad pro montáž antén.

  • Anténa musí být vždy pevně připevněna, nesmí se po namontování v žádném směru pohnout.

  • Dbejte na správnou polarizaci (otočení) antény.

  • Více než u technologie na 2,4 GHz je nutné dodržet přímou viditelnost od antény směrem na AP sítě KlimNet.

  • Kabel na střeše upevněte tak, aby jej nestrhl led či sníh.

Set Routerboard + sektorová anténa

Součástí této sady k připojení je přijímač Routerboard s oddělenou anténou, která je připojena koaxiálním kabelem. Nevýhodou tohoto řešení je možnost zatečení koaxiálního kabelu nebo zářiče, pevně daná maximální délka koaxiálního kabelu a nutnost velmi přesně dosměrovat anténu. Pokud se ale vše správně namontuje a nastaví, budete odměněni bezproblémovým provozem tohoto zařízení.

Jak jej tedy správně namontovat? Spolu s instalátorem vyberte nejlepší místo pro umístění antény (obecně čím výše, tím lépe). Připravte si místo, kudy protáhnete koaxiální kabel pod střechu či za okno. Na kabel je třeba průchod o průměru 8mm, jelikož je třeba protáhnout kabel včetně nakrimpovaného konektoru. Nyní je třeba připevnit samotnou anténu. Pomocí dodávané konzole ji není problém přichytit jak na antenní stožár, tak i na zeď. Anténu natočte tak, aby byla zářičem co nejpřesněji natočená směrem k vysílači, a to i výškově. Počítejte s tím, že anténu budete ještě spolu s instalátorem po namontování dosměrovávat do finální pozice. Po protažení koaxiálního kabelu jej zapojte do krabičky Routerboardu. Konektor je opatřen šroubením, stačí jej rozumně dotáhnout prsty. Poté už jen připojte napájecí adaptér a sí?ový UTP kabel vedoucí k Vašemu PC, routeru či jinému zařízení. Pokud tento kabel nemáte, instalátor Vám jej dodá či pomůže nacvaknout konektory.

Jestliže je anténa správně dosměrovaná a vše v pořádku nastaveno, dočkáte se po dvojitém pípnutí (start Routerboardu) připojení k internetu :-).

Upevnění antény

foto: Upevnění antény; šipka znázorňuje směr, kterým je vysílač sítě KlimNet.

Zapojení RB

foto: Zapojení RB; napájecí zdířka je snadno rozpoznatelná. Vedle ní je konektor pro připojeni kabelu vedoucího k Vašemu zařízení, jako je PC, router atd. (na obr. zelený kabel). Zezadu se pak připojuje anténní koaxiál, který je zakončený šroubovacím SMA konektorem.

AirMax5

V montážní sadě tohoto zařízení naleznete samotné bezdrátové pojítko (anténa včetně přijímače v jednom), napájecí injektor a adaptér, konzole k upevnění antény na stěnu či antenní stožár a UTP kabel pro natažení na požadované místo v bytě.

Montáž je díky společnému umístění elektroniky i antény v jednom zařízení podstatně jednodušší a není třeba až tak přesného zaměření antény na vysílač, jako u směrové antény. Navíc již nejste omezeni délkou a ohebností koaxiálního kabelu (UTP kabel může být v podstatě jakkoliv dlouhý).

Při montáži opět platí, že čím lepší výhled od antény směrem k vysílači, tím lépe (pro bezproblémové připojení musí být přímý výhled). Místo je vhodné vybrat spolu s instalátorem. Anténu připevněte tak, aby čelním panelem byla natočena k vysílači. Opět je dobré mít připravenou cestu pro kabel od antény k zařízení, které chcete připojit. Někde po této trase je zapotřebí zapojit napájecí injektor, který slouží k napájení antény - obecně někde poblíž elektrické zásuvky. Kabel vedoucí od injektoru již vede přímo do vašeho zařízení (switch, router, pc). Po úspěšném zapojení a uvedení do provozu si můžete všimnout čtyř LED diod svítících na boku antény. Ty signalizují její stav a jednotlivé barvy tedy znamenají:

  • červená - zařízení je zapojeno do elektřiny. Pokud kontrolka nesvítí, připojení k internetu nebude fungovat a závada bude někde u napájení - nejčastěji spálené trafo nebo vypadlý konektor z injektoru.

  • Oranžová - k anténě je připojeno nějaké aktivní zařízení (router, pc ...). Opět pokud tato kontrolka nesvítí, nebude připojení k internetu fungovat. Chyba může být v kabeláži - následuje kontrola zapojení kabelu ve Vašem zařízení a na injektoru.

  • Kombinace modré a zelené označují sílu signálu:

    modrá + zelená - nejsilnější signál

    zelená - středně silný signál

    modrá - slabý signál

    Pokud vám svítí například jen modrá, nic se neděje. I při slabém signálu je připojení k internetu stále funkční. To by přestalo fungovat až v případě, kdy nesvítí ani jedna z těchto dvou LED diod. Ještě malé upozornění: zelená LED dioda svítí docela slabě, proto nemusí být při pohledu z větší dálky viditelná.

Upevnění antény

foto: Upevnění antény; šipka znázorňuje směr, kterým je vysílač sítě KlimNet.

Zapojení POE foto: Zapojení POE; Napájení pro AirMax - do zdířky označené POE se zapojuje kabel vedoucí od antény (na obr. šedý kabel), do LAN se pak připojuje kabel vedoucí k Vašemu zařízení - např. PC, router atd. (na obr. zelený kabel).

Zapojení routeru

foto: Zapojení routeru; zapojení routeru se může lišit podle typu, principiálně je ale vždy stejné. Do WAN portu, který je vetšinou označen jinou barvou (v tomto případě modrou), se zapojuje kabel vedoucí od Vaší antény (na obr. šedý kabel). Do LAN konektoru se pak zapojuje PC či jiné zařízení, které potřebujete připojit k internetu. V tomto případě je vybarven žlutě. Připojené zařízení představuje zelený kabel. Zbývá již jen zapojit napájecí kabel.

Routerboard SXT

Nejnovějším používaným zařízením pro připojení členů k internetu je zařízení Routerboard SXT. Součástí sady je samotné zařízení, dále napájecí injektor a napájecí adaptér, konzole pro uchycení antény na zeď či antenní stožár a UTP kabel pro připojení k vašemu zařízení. Montáž RB SXT je stejná jako v případě výše uvedeného AirMax5.

Upevnění antény

foto: Upevnění antény; šipka znázorňuje směr, kterým je vysílač sítě KlimNet.

Zapojení POE

foto: Zapojení POE; napájení pro SXT - do zdířky označené POE se zapojuje kabel vedoucí od antény (šedý kabel), do LAN se připojuje kabel vedoucí k Vašemu zařízení - např. PC, router atd. (na obr. zelený kabel).

Zapojení routeru

foto: Zapojení routeru; zapojení routeru se může lišit podle typu, principiálně je ale vždy stejné. Do WAN portu, který je vetšinou označen jinou barvou (v tomto případě modrou), se zapojuje kabel vedoucí od Vaší antény (na obr. šedý kabel). Do LAN konektoru se pak zapojuje PC či jiné zařízení, které potřebujete připojit k internetu. V tomto případě je vybarven žlutě. Připojené zařízení představuje zelený kabel. Zbývá již jen zapojit napájecí kabel.

Autor článku a fotografií: Petr Dostalík, instalátor OS KlimNet