Extrémní teploty

Všude je strašné horko, stejně tak naší síti ...

Vážení členové, dovolte abychom Vás informovali, že za teplot, které momentálně panují, pracuje většina zařízení umístěných na jednotlivých AP bodech mimo své běžné provozní parametry.

Jedinou "světlou" výjimkou je centrální bod sítě na ZUŠ, kde zvládá nedávno nově zprovozněná klimatizační jednotka udržovat teplotu cca 25 °C i přes fakt že v okolí místnosti je více než 60 °C. 

Teploty uvnitř racků většiny AP, převážně pak routerů, které je řídí, a switchů atakují hranici 50-60 °C i přesto, že racky jsou vybaveny ventilačním systémem. Venkovní jednotky některých 10GHz páteřních spojů už překonaly "rekord", kdy mají více než 65 °C (podle provozních specifikací je jejich max. provozní teplota cca 50 °C). Stejně tak hrozí (vzhledem k vysokým teplotám) vybavení jističů vystavených těmto vysokým teplotám a poškození modulů GSM resetátorů, které nám umožňují vzdálené ovládání AP bodů.

Za těchto extrémních podmínek tak prudce narůstá riziko selhání elektroniky a klesá životnost komponent.

Síť jako taková je však stále stabilní, všechna zařízení běží, zatím jsme nezaznamenali jediný problém, který by souvisel s teplotami panujícími poslední dny. K nějakému problému však může dojít téměř kdykoliv. S pokračujícímí vysokými teplotami pravděpodobnost výpadku stoupá.

Jsme však připraveni - i pro tyto případy udržujeme servisní sady jednotek a materiálu, který můžeme pro opravu použít bez zbytečného prodlení. Co nám však může případnou opravu zkomplikovat je právě ona vysoká teplota.