Sdílení dat na KlimNetu aneb jak vytvořit a připojit se na FTP server

Tady najdete návod, jak si můžete vytvořit svůj FTP server a jak se pak na něj připojit. Návod napsal Wincent.

V tomto návodu se nehodlám zabývat kompletním popisem použitých programů, pouze stručně vysvětlím, jak vytvořit uživatelské účty v BulletProof FTP serveru a jak ho nastavit, aby vše fungovalo jak má. Dále nastíním jak se pomocí total commanderu k takto vytvořenému serveru připojit. Nic na tom není, tak s chutí do toho.

Vytvoření FTP serveru

K tomuto účelu nám výborně poslouží program Bulletproof FTP Server v 2.21 (2MB), dále jen BPFTP.

Pro ty, kteří používají firewall: Novější verze vám při instalaci nabídnou automatické zařazení do vyjímek pro firewall z Windows XP SP2, u této verze tomu tak není, proto se vás windows při prvním spuštění BPFTP zeptá, zda jej chcete odblokovat. Jednoznačně povolte odblokaci.

Základní nastavení BPFTP

Jedinné co je třeba nastavit je jméno serveru a pár doplňujících položek. Toto nastavení nalezneze v Setup => Main => General
Pokud chcete, aby se vám FTP server pouštěl při startu PC, zkopírujte zástupce programu do složky Po spuštění v nabídce start.



Vytvoření Uživatelského účtu

1) Klikněte na ikonku user accounts


2) Vytvoření účtu provedete kliknutím na pravé tlačítko myši ve sloupečku user accounts a poté na Add. Novému uživateli přidělte heslo, můžete také zadat IP, ze které se připojuje. Z ostatních IP se nepřipojí ani pod svým heslem a jménem. To ale nedoporučuji. Uživatele můžete přidat také zkopírováním již vytvořeného účtu a poté jen změnit heslo.


3) Každému uživateli můžete nasdílet jiná data. Uděláte to podobně jako při vytváření uživatelských účtů, jen klikněte do levého sloupečku Access Rights a pak na Add. Přidělte práva pro složku a potvrďte Selectem. Přidat můžete kolik složek chcete, ale po jedné.

Přístupová práva, která povolíte uživatelům:

Files (Soubory)

Read - čtení
Write - zápis
Delete - smazání
Append - dovolí přidat data na konec souboru

Directories (Složky)
Make - vytváření
List - prohlížení složek
Delete - smazání
+Subdirs - práva platí také pro podsložky


4) Jedna ze složek bude tzv. Home directory (označena červeně), pro ostatní složky platí, že jim budete muset přidat zástupce do home directory. To můžete udělat jednoduše přes kontextovou nabídku po kliknutí na danou složku. Pokud by jste zástupce pro složky nacházející se mimo home directory nevytvořili, uživatelé připojeni na váš server by tyto složky neviděli.


5) Aby toto řešení se zástupci fungovalo, je potřeba nastavit Links&Messages podle následujícího obrázku. Vše potvrďte tlačítkem OK



Připojení se na FTP server

Na FTP server se můžeme připojit pomocí jakéhokoliv FTP klienta. Nemusí se jednat pouze o FTP server umístěný na vnitřní síti, ale klidně kdekoliv na internetu. Já opět použiji všem velice dobře známý total commander. Ukážeme si zde, jak nadefinovat připojení v total commanderu, pomocí něhož se kdykoliv později můžete připojit pouhými třemi kliky myší. Jednotlivé kroky jak nadefinovat připojení najdete pod obrázkem.



1) V total commanderu klikněte na ikonku FTP, objeví se okno s již nadefinovanými připojeními (vlevo, pokud již nějaké máte).

2) Klikněte na tlačítko Nové připojení, zde stačí zadat IP adresa, na kterou se chcete připojit a vaše přihlašovací údaje. Nezapomeňte zaškrtnout políčko Použít pasivní přenos dat.

3) Vše potvrďte OK. V seznamu si vyberte připojení, ke kterému se chcete přihlásit a zmáčkněte Připojit

Jak správně vyplnit pole Hostitel

Připojení v KlimNetu:
Pokud se připojujete k někomu na vnitřní síti (KlimNet), většinou stačí zadat IP adresu ve tvaru 192.168.*.** , jakou IP adresu máte zadat vám řekne majitel serveru, někdy je potřeba za IP adresu přidat port, ale jen ve vyjímečných případech. Pak vypadá hostitel například takto: 192.168.*.**:abcd ; písmena abcd nahradíte číslem portu, může být i méněciferný.

Vaší IP adresu zjistíte pomocí příkazu ipconfig /all v příkazové řádce.

(Start/programy/příslušenství/příkazový řádek)

Připojení přes Internet:
Výše popsaný způsob je sice pěkný, ale co když se někdo potřebuje dostat na svůj FTP server například ze školy nebo práce? Postup je totožný, jen s jiným hostitelem. V tomto případě je potřeba zadat veřejnou IP adresu Klimnetu + příslušný port, který vám s radostí přidělí některý z administrátorů. Hostitel bude vypadat nějak takto: 62.129.51.50:abcd