Co uděláte hned, když se připojíte poprvé na internet (Návod pro Windows)

Tento článek je jen pro ty, kteří nemají s internetem moc zkušeností. Aktualizováno 24.9.2018.

Aktualizace Windows

Nechte si zaktualizovat Váš operační systém, tím předejdete většině útoků z internetu na Váš počítač (u win10 https://support.microsoft.com/cs-cz/help/4027667/windows-update-windows-10).

 

Antivirový program

Počítač bez antivirového programu je na internetu snadná kořist pro všechny viry. Proto doporučujeme průběžně aktualizovat Váš antivirový program. Jestli žádný nemáte, navštivte např. http://www.asw.cz/index_cze.html. Tam si můžete zdarma stáhnout avast! Free Antivirus v češtině. Stačí se po instalaci zaregistrovat a máte antivirový program na jeden rok zdarma. A po roce se zaregistrujete znovu...

 

Internetový prohlížeč

Nejznámější je Internet Explorer, můžete ale zkusit i jiný, třeba Mozillu, Google Chrome...

 

Aktualizace

U těchto programů doporučujeme ponechat automatickou aktualizaci.

 

Při napadení virem by měl antivir okamžitě zareagovat a dát na výběr, co je možno s virem udělat (smazat, vyléčit). Proto antivir nikdy nevypínejte. Také si dávejte pozor na přílohy k e-mailům, když nevíte, co Vám to ten druhý člověk poslal nebo neznáte odesílatele, tak to raději neotvírejte.

 

i.klimnet.org

Navštivte náš intranet http://i.klimnet.org, dozvíte se zde spoustu užitečných informací.

 

Co zde najdete:

 

- informace o síti
- vytížení jednotlivých AP bodů
- odezvy na jednotlivé AP body
- teploty routeru
- Přihlášení: Zde najdete svou členskou kartu, kde se nacházejí údaje o Vašem připojení, pro přístup je třeba znát své uživatelské jméno a heslo. Pokud je neznáte, obraťte se na nás (telefonicky, SMSkou, mejlem).

- Monitor: Tato karta ukazuje kvalitu signálu jednotlivých klientských zařízení. Tyto údaje jsou orientační a závisí na vytížení sítě. Když někdo používá zařízení, které nejde monitorovat (není povoleno), nachází se trvale na 100 % ztrátách.