Krátké zprávy ze začátku roku

 

Plno sněhu, zima, nemoci a lenost zapříčinily, že se toho na začátku roku moc nedělo. Dokonce se ani do hospody na porady moc nechodilo.

7.1. 2006 Když všichni končí, tak Radek začíná.

Radek dostal za úkol vyměnit u sebe 5 Ghz klientskou anténu. Po převzetí sady, pohotově vylezl v zimě a sněhu na střechu a dal se do výměny. Já s Aldou jsme ho závistivě sledovali z tepla domova, jak balancuje na střeše a Alda ho dokonce vyfotil.

Po výměně se signál zlepšil, ale ještě to není ono, takže při lepším počasí nahradíme ještě koax na vysílači.

11.1. 2006 2x vypadl poskytovatel internetu.

Nejprve mezi 5-6 hodinou ranní a pak ještě odpoledne asi na 20 minut.

14.1. 2006 Marv se Štěpánem vyrazili hned brzo ráno na zámek a panelák připojit nové UPS. Přitom dokončili opravu 5 Ghz spoje. Vše proběhlo bez větších problémů.

21.1. 2006 Přepojení AP ZSZbys.

Už od prosince se snažíme vyřešit situaci na AP škola ve Zbyslavicích. Tam nebylo počítáno s tolika zájemci, a také nepříznivé počasí zabránilo posílení tohoto spoje, takže docházelo hlavně ve večerních a nočních hodinách k přetížení.

Začátkem ledna napadlo marva, připojit školu přímo na spoj na lázně. Takže jsme vyslali Bewa a Mikiho na školu vyfotit směr lázně. Ti se jednoho dne vyšplhali ke stožáru a zjistili, že některé části lázní mezi stromy vidět jsou. Vše hned nafotili a poslali, takže jsme se po prozkoumání fotek rozhodli, zajet se sami podívat a spoj namontovat.

Tohoto důležitého úkolu jsme se chopili s marvem. Ráno po osmé hodině jsme se srazili u Aldy, naložili plné auto materiálu, aby nám něco náhodou nechybělo a vyrazili. Po velmi těžké cestě, kdy jsme chvílemi spíše couvali, než jeli dopředu, jsme se dostali až do Zbyslavic. Tam jsme vytáhli věci z auta a marv zajel s autem k hospodě. Prý tam jel jen zaparkovat, ale spíše ho chytla po ránu žízeň.

S Bewem, kterého jsme naložili cestou, jsme vytáhli materiál nahoru. Mezitím dorazil i Miki a přitáhl odněkud žebřík, a? se pohodlně dostaneme na střechu.

Marv se jako vždy vrhnul k počítači, ale bohužel monitor po zapnutí nenajel, takže byla někde chyba. Naštěstí nám to Alda vzdáleně nastavil, a? se můžeme připojit přes no?as. To se po chvíli podařilo, bohužel problémy nekončily. Na lázních byl na 5 Ghz pojítku starý firmware a s novým nešel dohromady. Přehrát na pojítka nový firmware se nikomu nechtělo, přece jen by mohlo dojít k zatuhnutí zařízení, takže jsme hledali někde na netu ten starý. Štěpán, který mi ho měl večer poslat, ho poslal někde jinde. Až po nějaké době hledání se marvovi zadařilo a konečně to přehrál. Pak už se to nastavilo a začalo měřit. Se signálem jsme byli spokojeni, a tak jsme začali konečně s montáží. Připevnění lka na stožár a protáhnutí koaxu husím krkem bylo za chvíli, takže spoj za okamžik stál. Jako podavač se skvěle osvědčil hlavně Bew, který podával nářadí, jako by mi četl myšlenky. Bohužel zklamal marv, který hodinu a půl konfal, zatímco celá manuální práce byla hotová za půl hoďky. Odpoledne to pak marv přeroutoval, takže škola už jede přes nový spoj.

21.1. 2006 Rada (viz. zápis z rady).

22.1. 2006 Marv, Štěpán a Radek byli na schůzce s kluky od Poruba.NETu. Sraz byl v hospodě, takže je to naše krevní skupina.

23.1. 2006 Problémy s AP ZSZbys.

Po překlopení přímo na Lázně, dochází k zajímavému jevu. Když se spoj plně zatíží, dochází občas na vteřinu k seknutí přenosu, pak to ale zase jede hned v pořádku. Tak jsme si s marvem udělali výlet na Lázně, bohužel to vypadá, že v tom má prsty starý firmware nahraný na 5 Ghz pojítkách. V tomhle počasí se nedá dostat na střechu jednoho AP ve Zbyslavicích, a tak se nikomu do přehrání firmware nechce, aby zařízení náhodou nazatuhlo.

Moc se to neprojevuje a je to o hodně lepší než původní spoj, takže se to opraví až za trošku lepšího počasí.

27.1. 2005 Alda napsal a rozeslal email členům, že hledáme ochotné členy, kteří by pomohli v připojování čekatelů.

28.1. 2006 S Aldou, Štěpánem, a marvem jsme hledali místo pro nové AP.

Byl to dopolední výlet, aneb proč sedět doma, když je -17 º C.

28.1. 2006 Byli jsme s marvem v Ostravě navštívit AP od Poruba.NETu.

Debata se rozvíjela na téma spolupráce obou sítí.

AP se nachází v posledním patře paneláku, v myslím jednopokojovém bytě a v obýváku mají kromě jiných věcí televizi, magnetofon a v neposlední řadě také gauč, prostě cítili jsme se jako doma. Zásoba lahváčů špatně schovaná v rohu, dávala tušit, že se tam odehrávají i důležité porady.

Jak jde vidět, tak jsme ve vybavení AP dost pozadu. Proto asi navrhnu předsedovi nákup aspoň 16 televizí a stejný počet gaučů.