Výstavba nového stožáru na AP škola

 

Výstavba nového stožáru na AP škola

Už delší dobu se nám ruší antény na AP škola, proto jsme se rozhodli předělat část antén na 5 Ghz. Protože původní starý stožár byl umístěn na střeše daleko od počítače (asi 14m), tak jsme začali uvažovat o novém stožáru, který by byl hned na kraji střechy a délka koaxů by nepřesáhla 7m.

První nápad vznikl 24.3. 2007 v mé a Danově hlavě.

V neděli 1. 4. 2007 jsem to prošel s Aldou a rozhodli jsme se pro výstavbu, pokud nám to Základní škola povolí.

3. 4. 2007 byl Alda na Základní škole, kde výstavbu schválili, s tím, že jsme se domluvili i na pozdější likvidaci původního stožáru.

5.4. 2007 vyrazil Alda do Ostravy, koupil 6m vysunovací stožár, držáky a antény. Odpoledne jsme nachystali veškeré nářadí a materiál a dohodli se s Radkem a Honzou na pátek 8 hodin, na pomoci při výstavbě.

6.4. 2007 v 7 hodin jsme s Aldou vyrazili do obchodu nakoupit zbytek věcí, pak se Alda dal na chodníku spokojeně do snídaně, zatímco jsem skládal antény.

V 8 hodin jsem už zvonil u Radka, který přesně na čas asi ještě nikdy nedošel. Ten samozřejmě dorazil otevřít jen ve slipech, značně rozespalý, ale s ujištěním, že do 10 minut je hotový. Mezitím dojel Honza, takže jsme se domluvili, že Alda pojede vykládat věci a my počkáme na Radka, naložíme žebřík a vyrazíme za ním. Radek opravdu za 10 minut vyběhl, takže jsme naložili věci na vozík a vyrazili za Aldou.

Na škole jsme vytáhli věci na střechu nad šatnami a vysunuli žebřík, který byl opravdu jen tak tak. Já s Radkem jsme začali odměřovat stožár, Alda jezdil domů pro zapomenuté věci, likvidoval staré televizní koaxy a asi půlku času protelefonoval, Honza podával materiál a staral se o jištění žebříku.

Stožár jsme namontovali hned nad přírodovědecký kabinet, kde máme umístěný počítač. Pomocí magnetické vodováhy, kterou koupil Radek a nové vrtačky, kterou jsem koupil já, :) jsme díry odvrtali trošičku křivě, bohužel se dalo vrtat jen jednou rukou, druhou se bylo třeba držet žebříku, takže výsledek je nakonec podle nás velmi dobrý.

Pak už to šlo rychle, zatlouct hmoždinky, přišroubovat konzole, nastrčit stožár, uzemnit ho a mohli jsme se pustit do antén. Antény jsme měli nachystané 4x sektorovky(2x 2 4 Ghz a 2x 5 Ghz) a 1x přívodní 5 Ghz parabolu. Antény jsme umístili na stožár, odměřili délku koaxů a pak jsem se pustil do jejich výroby. Potom jsme odměřili husí krk od stožáru do okna, protáhli koaxy a přišroubovali je k anténám. Nakonec jsme vykroužili do rámu okna díru pro husí krk a protáhli koaxy dovnitř. Tím jsme práce pro dnešek ukončili (13:00 hod), dali jsme se do silikonování původních děr, uklízení a balení.

Další část proběhne v nejbližší době, kdy by se měl vyměnit starý počítač za krabici s routerboardem a přepojit na nové antény. Také by se měl zlikvidovat původní stožár.

Pár fotek z montáže je v galerii zde.

Ta škola teď vypadá úplně jinak.