Komunikace na síti

Pro komunikaci s ostatními uživateli nainstaloval marv jednoduchý komunikační program Jabber. Funguje podobně jako známé ICQ. (Odkazy aktualizovány 24.5.2011)

Co potřebujete???

Stáhněte si např. Mirandu, Exodus nebo jiný program pro komunikaci. To je klient, přes který se budete na Jabber připojovat.

Který si vybrat???

Třeba já upřednostňuji Mirandu, protože má pluginy i na ICQ, takže mám vše v jednom programu. Záleží na každém, co si vybere a co mu bude více vyhovovat.

Miranda

Exodus

Jak na instalaci?

Spustíte si instalačku a budete pokračovat podle pokynů. :-)
U Mirandy se nachází čeština. Tyto 3 soubory stačí zkopírovat do nainstalovaného adresáře. Defaultně to je C:Program FilesMiranda IM

Jak na nastavení?

Spustíte si Mirandu a dáte možnosti. Klikněte na Sítě/Jabber. Vyplňte kolonku Uživatel, heslo, adresářová služba a ostatní nastavte podle obrázku. :-) Nakonec klikněte na Zřídit nový účet.

Tím máte Mirandu nastavenou. Samozřejmě si tam můžete nastavit další věci, ale to si už vyzkoušejte sami. Teď již jen přidat nějaké uživatele a můžete chatovat. :-) To se provádí přes Vyhledat kontakty. Stačí si zjistit uživatelské jméno požadovaného člena, napsat ho, dát hledat a přidat do kontaktů. Nezapomeňte poslat žádost o autorizaci.

Exodus

Po spuštění Vám naskočí úvodní okno, dáte details a pokračujete podle obrázků. :-)

Pro vytvoření nového účtu zatrhněte v záložce Profile This is a new account.

Známé problémy a otázky

U Mirandy:

Po nainstalování a nastavení nejsem připojen - na vrchní liště klikněte na Mod a dejte Online. Zkontrolujte znovu všechny údaje v nastavení. Vypněte dole v liště Mirandu a znovu ji zapněte.

Nefunguje mi čeština - nevíme proč, ale na některých počítačích nefunguje.

Když dám něco vyhledat, pokaždé mi to něco najde - taky nevíme proč :-) Miranda prostě pokaždé něco najde, proto do vyhledat kontakty dávejte vždy jen uživatelská jména, která znáte.

Autorizace - po každém přidání kontaktu musíte poslat žádost o autorizaci. Provádí se kliknutím na přidaný kontakt pravým tlačítkem a kliknutím na Požádat o autorizaci. Druhé straně se objevíte jako kontakt, který žádá o autorizaci. On Vás musí potom také autorizovat, aby jste ho viděli Online .

Smazal jsem kontakt a po novém přidání se mi pořád tváří jako Offline - musíte se znovu autorizovat.

Přidal jsem si kontakt, ale tváří se jako Offline, i když on má Mirandu spuštěnou – neposlali jste žádost o autorizaci, druhá strana Vás neautorizovala nebo někdo z Vás není Online. :-)

Chci přeinstalovat počítač, musím si zálohovat kontakty? - ne, kontakty jsou uloženy na serveru, takže si stačí zapamatovat uživatelské jméno a heslo. :-)

U Exodusu:

Nepoužívám, takže o žádných nevím :-)

Další programy na komunikaci:

ICQ – to je klasika. Asi nejpoužívanější.

Skype – perfektní program na telefonování přes internet, můžete dělat i konference s více lidmi. Je i česky. Pozor, neukládá si asi kontakty na server, takže po přeinstalování o ně přijdete, je třeba zálohovat. :-(