Skype

Nebaví Vás psát si přes ICQ nebo jiný komunikační program? Máte velký účet za telefon? Chcete pořádat konference ve více lidech? Komunikujte přes internet hlasem!

Tímto bychom Vás chtěli upozornit na jeden skvělý program, který se jmenuje Skype. Skype se stal populární, protože disponuje některými zajímavými vlastnostmi. Kromě vysoké kvality přenosu hlasu je to především možnost pracovat i za firewallem a na počítačích s neveřejnou IP adresou. Také hovory jsou šifrovány, takže je malá pravděpodobnost, že by ho někdo odposlouchával. Přes tento program také můžete posílat textové zprávy po vzoru ICQ. Dále se s ním dá telefonovat i na pevné linky a mobily za velmi zajímavé ceny (i do zahraničí).

Co pro něj potřebujete? Windows 2000 nebo XP zvukovou kartu, mikrofon, reproduktory a samozřejmě Skype. Stáhnout si ho můžete zde .

Nejprve je třeba program nainstalovat. Myslím, že to každý zvládne sám. :-) Jen na začátku si vyberte třeba angličtinu. češtinu si doinstalujete později.

Registrace

Když pustíte Skype poprvé, musíte se zaregistrovat. Máte dvě možnosti, buď máte už účet založený a vyplníte jen své uživatelské jméno a heslo, nebo si musíte založit nový účet.

Budeme předpokládat, že žádný účet ještě nemáte.

Založení nového účtu:

Tady vyplňte hlavně údaje, u kterých je červená hvězdička. Když po vyplnění dáte uložit a vyskočí Vám tato hláška Error (1105): Username is taken , zvolte jiné uživatelské jméno. Také vyplňte kolonku email, kdyby jste zapomněli své heslo, přijde Vám na email.

V dalším okně si vyplňte informace o své osobě. Tyto informace uvidí ostatní uživatelé, proto vyplňte jen to, co uznáte za vhodné. Můžete si tam dokonce vložit svou fotku, (to je jen pro ty hezké) :-)

Instalace češtiny

V zabaleném programu Skype se nachází také soubor Czech098004.lang . Ten zkopírujte do adresáře, kde jste si nainstalovali Skype. Potom stačí najet v programu do Tools / Select Language / Load Skype language file . Ve spuštěném okně vyberte cestu k souboru s češtinou a dejte Open. Od této chvíle jede Skype česky. :-)

Práce s programem

Používat tento program je velmi jednoduché a v češtině určitě na všechno přijdete sami. Když chcete někomu zavolat, stačí napsat dolů jeho uživatelské jméno a kliknout na zelené sluchátko dole. Kontakty si také můžete ukládat. Stačí dát Nástroje / Přidat kontakty a vyplnit požadované informace. Nebo si je můžete vyhledat přes Nástroje / Najít osoby .

Start – Zde najdete informace o zmeškaných hovorech a uložených kontaktech, které jsou online. Kontakty – Kontakty, které máte uložené.
Výpis – Výpis volání.

Otázky a problémy o Skype pište do fóra. S telefonováním do zahraničí na pevné linky nemám zkušenosti, takže si to musíte najít sami. :-) Jinak je to fakt perfektní program. :-)