Druhé měření

Dne 22.5.2004 proběhlo již druhé měření.....

Dne 22.5.2004 proběhlo již druhé měření. Začínali jsme po jedné hodině ve složení já, Marv a Alda. Jako AP bod byl zvolen dům od Dana. AP se skládalo z Danového počítače s Linuxem, PCI WiFi karty Z-Com 626 a naší dělanou všesměrovou štěrbinovou anténou jménem bazuka :-) Bazuka byla umístěna na stožáru, na střeše. Jelikož to byla první naše dělaná všesměrová anténa, nevěděli jsme, jak se bude chovat. Také nebyl čas ji odzkoušet, ale my jsme si věřili :-) To byla však chyba. Vyjeli jsme na Lípu a zkoušeli chytat signál, ze začátku nás zlobil propojovací koax, který dostal testováním dost zabrat. Ale to jsme rychle vyřešili a začali chytat signál. Při měření jsme však chytali jen nějaké signály z Ostravy a okolí. Proto jsme sjeli k Danovi a otestovali jsme signál přímo u něj na ulici. Tak jsme si potvrdili, že naše bazuka opravdu nefunguje. Proto jsme rychle dovezli náš zakoupený všesměr a namontovali ho místo bazuky. Na ulici jsme si ověřili, že opravdu funguje. Vyzkoušeli jsme si rychlost přes FTP a spokojeně vyrazili měřit. Ale byl to smolný den, od té doby jsme signál znovu nechytli. Po restartování AP vypadalo všechno v pořádku, ale jen do té doby, než jsme znovu otestovali rychlost přes FTP, poté to zase spadlo. Proto jsme zatím zanechali měření, dokud se nevyřeší problém s Danovým počítačem. Rozhodli jsme se proto nejdříve zjistit, proč nám naše bazuka nefunguje. Nejprve jsme zkusili natvrdo propojit anténu s pojítkem. Okamžitě se chytla, takže byl problém v konektoru, který se dodělával dodatečně. Takže jsme to opravili, Aleš si to hned připevnil ke stožáru a začali jsme testovat. Nejprve jsme odzkoušeli signál mezi mnou a Alešem na vzdálenost asi 70m. Moje pojítko, externí OvisLink s dodávanou 1dB anténou umístěný v pokoji na zemi, se bez problémů okamžitě chytlo. Testování na výpadky a na rychlost dopadla dobře, takže jsme další měření nechali na druhý den.

Tyto pojítka běžely nepřetržitě celou noc, aby se odzkoušela jejich spolehlivost. Druhý den jsme se vypravili s Alešem na testování, vyjeli jsme na kopec na Fonovice, okamžitě jsme chytli signál. Jelikož je to přibližně na 2 km, je to více než slušné. Poté jsme se stavili ke Štěpánovi na střechu. Jelikož je však mezi námi kopec, nepodařilo se nám signál chytit.

Další pojítko jsme prozatím umístili u Radka. Teď společně testujeme, jak se bude sí? chovat při velkém zatížení a více uživatelích. Příští týden nám dodá Marv počítač, který je připravený na MěÚ. Ten použijeme místo prozatímního externího pojítka, které slouží jako AP bod a pořádně ho otestujeme.

Po opravě počítače u Dana a následném otestování, bude tento bod již zprovozněn. Také jsem chtěl poděkovat Radkovi, kterému jsem pomáhal s výrobou bazuky, že ji stihl vyrobit tak rychle a Aldovi, který sehnal všechen potřebný materiál.