První měření signálu

Dne 21.5.2004 proběhlo první měření signálu. Jako umístění AP bodu byla vybrána střecha u Marva, kde už je stožár......

Dne 21.5.2004 proběhlo první měření signálu. Jako umístění AP bodu byla vybrána střecha u Marva, kde už je stožár. Testovali jsme od parku až po Hýlov, zajeli jsme i do Olbramic. AP se skládalo z všesměrové antény, kterou jsme pro toto měření zakoupili, externího pojítka Z-com a stolního počítače s operačním systémem Linux. Marv byl tak laskavý a ve velmi krátkém čase nainstaloval a nakonfiguroval Linux. Tento počítač je již připraven na umístění na MěÚ. Pro něj jsme také zakoupili testovanou všesměrovou anténu. Jako klientskou sadu jsme použili 20 db síto, externí pojítko a notebook s operačním systémem Windows 2000. Přesunovali jsme se ve speciálně upraveném měřícím voze KlimNet, značky Škoda Fabia Combi. Cílem měření bylo zjištění vzdálenosti pokrytí signálu.

Někteří z vás si možná všimli 4 lidí, kteří vždy vyskákali z auta, otevřeli kufr, začali vytahovat anténu a lovili signál :-)

Výsledky měření

Při přímé viditelnosti není problém dosáhnout i velkých vzdáleností. Více nás zajímala síla signálu přes nějaké překážky.

Testovali jsme signál přes panelák (záleží na vzdálenosti), kopec i hustou vegetaci. Samozřejmě se tam našla místa s mrtvými úhly, ale celkově vyznělo měření pozitivně. členové, kteří mají přímou viditelnost na střechu MěÚ, nebudou mít s připojením potíže. Pro ostatní: dá se nastřelit odrazem, to se však musí odzkoušet. A také vzniknou další AP body, které budou vzájemně spojeny, takže se můžete nastřelit na ně.

Celkově dopadlo měření dobře, ověřili jsme si informace, které jsme se dozvěděli z jiných zdrojů. Dále bude následovat měření u Dana s naší dělanou všesměrovou anténou.