Krátké zprávy z 50. až 51. týdne

 

1.12. 2004 Montáž AP na Základní škole. Dopoledne jsme se dozvěděli o podepsání smlouvy starostou města Klimkovic o umístění AP na Základní škole. Jako vždy došlo na rychlou akci. Po 11. hod. volal Alda, že je smlouva podepsaná a kdy teda na to jdeme. ( Jako vždy, už teď je pozdě) :-)) Vzhledem k pracovním povinnostem jsme se domluvili na půl třetí. O půl třetí jsme již byli na škole a začali s upevňováním antén. Byli jsme dobře připraveni, antény už byly přišroubované na konzoli a byly k nim i přišroubované zaizolované konektory. Takže stačilo jen připevnit konzoli na stožár. Jednoduše se to píše, ale na žebříku se to fakt dobře dělá. :-)) Potom jsme se přemístili do přírodovědeckého kabinetu. Tam jsme protáhli koaxy a začali s montáží konektorů. To se nám nějak podezřele dařilo, takže jsme dorazili alespoň jednou domů ještě za světla. :-)) Teď už jen stačí připojit server.

2.12. 2004 Zprovozněno nové AP škola. Ráno tam Alda s Martinem odnesli počítač a zapojili ho. Po nakonfigurování serveru už AP pěkně šlape.

3.12. 2004 Připojení Základní umělecké školy. V 18:00 jsme začali s montáží. Bylo třeba na střeše umístit zařízení a protáhnout TP kabel o dvě patra níž k počítačům. Vzhledem k tomu, že jsem dorazil s Radkem později, viděl jsem už jen v přízemí klečícího Martina jak se hrabe v komíně. (Rifle a svetr měl sice černé, ale ruce měl úplně stejné). Nevíme, co tam dělal, vypadalo to, že se rekvalifikuje na kominíka nebo horníka, ale po několika kbelících sazí vylezlo najednou TP. :-)) Takže když bude někdo chtít vymést komín, a? se s důvěrou obrátí na Martina. :-))

Martina jsme samozřejmě ochotně nerušili v jeho práci a vyrazili na střechu upevnit anténu a stáhnout koax na půdu. Střecha byla kluzká, takže jestli někdo najde pod knihovnou červený křížový šroubovák a jednu matičku z antény, a? je prosím odevzdá na sídle sdružení. :-))

Poté došlo na vrtání zdí kolem dveří. První díry se ochotně ujal Štěpán. Šlo mu to více než dobře, po provrtání stěny vypadl na druhé straně tak 20 centimetrový kus omítky. :-))

Další díry se raději zhostil Radek. Opravdu nám předvedl jak se má vrtat. Naštěstí umí alespoň dobře sádrovat. :-)) Třetí díru jsem neviděl, takže ani nevím jak vypadala. :-)) Potom se už jen protáhla kabeláž a nacvakly konektory. Skončili jsme o půl deváté a příští týden nás čeká připojení Městské knihovny. Kabel se bude asi protahovat dalším komínem a vzhledem k minulým Martinovým zkušenostem (šlo mu to opravdu dobře) se této krásné práce zhostí určitě zase on.

Tímto zdravím Martinovu přítelkyni, která z něj po příchodu domů, měla určitě radost. (Po přejetí rukou přes obličej, vypadal jako indián na válečné stezce.) :-))

4.12. 2004 Zase spadlo AP Legie. Tentokráte byl mobilním resetátorem Alda. Byl opravdu rychlý, AP spadlo kolem půl druhé a před druhou už zase spokojeně chrochtalo. :-))

5.12. 2004 Problémy s rušením. Poslední dobou začalo docházet na AP Dan a AP panelák, hlavně kolem 8. hodiny večerní, k výpadkům a vysokým pingům. Poznali to hlavně hráči Call of Duty. :-)) Po střízlivé úvaze jsme došli k závěru, že se rušíme sami. :-)) Proto se sešla rada a pustila se do nelehkého úkolu, rozdělování jednotlivých kanálů. Vzhledem k tomu, že máme po Klimkovicích 6 AP bodů s celkem 14 anténami, nebylo to opravdu jednoduché. Ale po 3 hodinách usilovného přemýšlení se to snad podařilo.

6.12. 2004 Po několika zatuhnutích došlo k výměně serveru na AP Legie. Výměna proběhla bez větších problémů a po několikaminutovém výpadku AP zase jede.

7.12. 2004 Připojování nových zájemců a přepojení stávajících členů na jiné AP.

9.12. 2004 Ve 22:45 hod se Aldovi a jeho ženě Lence narodila dcera Kateřina, gratulujeme a všem třem přejeme hodně zdraví. :-) viz. zde

10.12. 2004 Příprava na dokončení AP Hýlov a na připojení Městské knihovny. Došlo k přemístění materiálu a nářadí od Aldy na sídlo sdružení. Stěhování se neobešlo bez komplikací, jednu velkou krabici jsem donesl domů až po dvou hodinách s tím, že zbytek si odnesu druhý den ráno. Na to, že to mám asi 30m daleko, je to solidní výkon. (Alda má fakt dobrou slivovici a ta dcera se musela zapít) :-))

11.12. 2004 Připojení Městské knihovny. O půl deváté jsme navštívili Aldu a vyzvedli si materiál. Nevypadal opravdu dobře, ta oslava se asi nějak zvrhla. :-))

V devět hodin se začalo s montáží. Nejprve jsme se nahoře probourali do jednoho komínu. Mezitím se dole vrtal zkušební otvor. I přes pečlivé proměření jsme tento komín minuli. (To jsou ty staré křivé budovy, nebo špatný metr) :-)) Pak jsme zjistili, že tento komín je o patro níž zazděný. Proto jsme použili vedlejší komín. Po dalším vrtání jsme zjistili, že jsme zase vedle. Naštěstí už třetí dírou jsme se strefili, bylo to jen o 40 cm vedle. Potom došlo na protažení TP. Spustili jsme je pomocí závaží do komína a dole chytali drátem. To se však nedařilo, tak došlo na rozšíření otvoru. Potom se už dalo TP vytáhnout. Po protažení komínem změnilo TP barvu z bílé na černou. Naštěstí máme Martina, ten pohotově nabídl své trenýrky. :-)) Tady je aspoň vidět, že někteří obětují pro KlimNet všechno. :-)) Těmi se kablík hezky otřel, připevnil na zeď a přivedl do vedlejší místnosti do switche. Poté došlo na uklízení. Alda nám přivezl vysavač, toho se chopil Martin a dal se do uklízení. To uklízení bylo tak intenzivní, že když jsme přišli z vedlejší místnosti, tak tam nebylo vidět. Vysavač má asi nějaké mouchy, protože všechen vysávaný prach hned metal zpátky do místnosti. Toho si samozřejmě uklízející Martin nevšiml. Zde jde vidět, jak je Martin všestranný, jeho přítelkyně z něj musí mít jen radost, jestli takhle uklízí i doma. :-))

Po třech hodinách práce, je tedy městská knihovna připojena na internet přes KlimNet.

11.12. 2004 Proběhla malá oslava u Aldy. Znova jsme okoštovali tu dobrou slivovici, jen Alda nějak neměl po včerejšku chu?. :-)) Jako vždy se to zvrhlo na řešení problémů v KlimNetu a taky na sestry našich členů. (viz. interní fórum) :-))

12.12. 2004 Proběhla plánovaná výměna serveru a koaxů na AP Daty. Začali jsme před 14. hod. Výměna trvala do 14:10 hod. Po zapnutí vše v pořádku najelo, takže AP zase spokojeně jede. Po výměně se snížily pingy a ztrátovost na toto AP, uvidíme jak se to projeví večer při zatížení.