Krátké zprávy z 10. až 11. týdne

 

7.3. 2005 Spadlo AP Dan. Nic moc o tom nevím. Na můj dotaz odpověděl Dan, že compu bylo asi zima. :-)) Tak nevím.

7.3. 2005 Zprovozněn spoj Zámek, ZUŠ. Rozjeli jsme to s Aldou. Nevíme, proč nám to v neděli nechodilo, ale teď to najednou fičí. Má to ještě nějaké mouchy v konfiguraci, ale to je problém Štěpána. :-))

9.3. 2005 Na AP škola, přestalo jet DHCP z důvodu celkového zaplnění disku. Vyřešil to Štěpán. Ví, co smazat. :-))

10.3. 2005 Seřizování Ronje, druhý pokus.

Tentokrát jsme vyrazili o půl páté se Štěpánem, který se doma nudil, jelikož měl volno. Nejprve jsme jeli na ZUŠ a tam jsme totálně překopali skoro všechny antény. To jenom proto, že jsme potřebovali přidat jednu anténu směrem na panelák. Jelikož jsou antény umístěné až na vrchu 3m stožáru a to ještě na velkém účku, dobře jsme využili zatím nefungující ronje, tzn. dalo se na ni pěkně stoupnout. (je ve 2m výšce) :-)) Otočili jsme záložní anténu na MU, nasměrovali ji na Dana a na její původní místo přišla anténa na panelák. Poté jsme protáhli ještě koax pod střechu a udělali na něm konektor. Mezitím se k nám přidal Alda. Nenápadně vyrazil nakupovat a to shodou náhod do nového obchodu. Jelikož asi nebylo z boku místo, musel chudák zaparkovat, až za ZuŠkou. Tam nás náhodou viděl a tak se při zpáteční cestě stavil podívat. :-)) Samozřejmě hned dostal úkoly jako vrátit k nám dálkový ovládač od televize (na testování přijímače Ronje, který jsem ukradl :-)) ) a dovést později baterku. Také nafasoval vysílačku s tím, že až bude třeba,tak dorazí. Potom jsme vypnuli Ronju a jeli na panelák.

Před panelákem jsme přeházeli nářadí a materiál do batohů, a? se nám lépe šplhá na půdu a vyrazili na střechu. Tam už jsme dorazili za skoro úplné tmy, tak jsme se dali hned do seřizování Ronje. Tentokrát jsme se vybavili. Táhl jsem sebou puškohled, který jsem s brekem sešrouboval z pušky a umístil ho na vysílací Ronju, tzn. obtočil to všechno izolačkou. :-)) V puškohledu jsem si našel červený bod a hezky ho umístil na protější Ronju. Poté jsme ještě umístili jednu anténu směrem na ZUŠ a vyrazili zpátky.

Před ZUŠ už nás čekal Alda a dali jsme se do seřizování přijímače. Musím si pochválit dobré stupačky, vyrobené z objímek. Při seřizování jsem najednou sjel o metr dolů, ani jsem nevěděl jak. :-)) Docela rychle se podařilo seřídit přijímací část, ale když se sešplhalo ze stožáru, tak se pohnul a přijímač mířil zase někde jinde. Takže jsem to doseřizoval na špičkách, zatímco mě Alda držel. :-) Štěpán mezitím obsluhoval voltmetr a sledoval počítač.S výsledkem jsme byli spokojeni, takže jsme začali seřizovat druhou část. Tentokrát nešel puškohled použít, ale v záloze byl ještě dalekohled. Štěpán sledoval paprsek dalekohledem a já mířil. Alda mezitím vypnul Ronju na paneláku, takže jsme viděli ,kde míříme. :-) Nějak jsme to namířili a vyrazili za Aldou. To už bylo půl deváté a začala být zima.

Tentokrát to už nešlo tak jednoduše. Nejprve jsem seřizoval já, po mě Alda a jen někdy jsme něco chytili. Poté se mi zadařilo a něco málo jsem chytil. To už začaly procházet pingy, takže jsem to jen ještě trochu vyladil a Ronja začala jet.

11.3. 2005 Vypadla v celých Klimkovicích od 7 00 – 14 00 hod elektřina. Jediný Alda, který byl ve dvě doma, vše zkontroloval a hned š?astně hlásil, že všechny routery naběhly v pořádku. Jen nějaké doplňkové služby, jako herní servery a TeamSpeak nebyl čas rozjet.

12.3. 2005 Štěpán konečně nastavil firewall a tím se daly rozjet herní servery a Teamspeak. Konečně mi přestanou chodit ty dotazy na Jaber, sláva. :-))

12.3. 2005 O půl deváté večer došlo k přepojení paneláku na Ronju. Od teď už jede přes ZUŠ. Štěpán nad tím strávil fakt hodně času, ale stojí to za to. A až na jeden malý výpadek, který byl o půl deváté, myslím nikdo nic nepoznal.

13.3. 2005 V 10 00 hod vypadnul spoj ZUS-panelák, vlivem mlhy a hustého sněžení. Tento výpadek trval půl hodiny.

13.3. 2005 V 15 30 jsem s Aldou a se Štěpánem vyrazil na panelák vyměnit server. Asi nevydržel ustavičné chválení a trošičku se rozsypal. Všechno sice fungovalo, ale nedalo se na něj přihlásit a byly nějaké problémy s diskem. Jelikož jsme stejně měli koupený nový server, který nainstaloval Štěpán, tak se hned vyměnil. Výpadek trval asi hodinu. Pár chybiček se vloudilo, tak se to muselo dokonfigurovat. Hned jsme taky připravili záložní spoj, kdyby nevydržela Ronja.

13.3. 2005 Štěpán rozchodil záložní spoj na panelák. Ten je nastaven tak, že začne fungovat, až když Ronja začne vypadávat. Samozřejmě od té doby jede Ronja bez sebemenších problémů. :-))

14.3. 2005 Dostali jsme pozvání do Městské rady z důvodu nabídnutí dalších služeb a žádosti o příspěvek.

14.3. 2005 Po 14 00 hod. začal vypadávat signál na sektoru na zámku. Postupně odpadli všichni připojení. Samozřejmě jsme na to přišli až večer, takže to bylo odloženo na další den.

14.3. 2005 Porada u Peršana. Domlouvali jsme se na zítřejší Městskou radu a řešili problémy na síti.

15.3. 2005 14 00 Vyrazili jsme na Radu města, kde jsme byli vřele uvítáni. :-)) Šli jsme ve složení Já, Martin a Alda. Skoro celé to obkecal Alda. :-) Navrhnul městu několik vylepšení, jako internetová telefonie a Wi-Fi webové kamery umístěné na problémových místech v Klimkovicích. A také požádal o příspěvek na zkvalitnění páteřních spojů. Byli jsme tam docela dlouho, tak uvidíme, jak to dopadne.

15.3. 2005 15 00 Oprava sektoru na zámku. Když už jsem tam byli, tak jsme se hned na to zašli podívat. Skoro okamžitě jsme přišli na závadu. Došlo k zalomení koaxu, takže stačilo opravit kabeláž a sektor už zase v pořádku jede.

15.3. 2005 Vybudování nového spoje panelák – Hýlov. Jelikož je Martin po dovolené v Itálii odpočatý a plný elánu do práce, tak mě ukecal ještě k otočení antény, která původně sloužila ke spoji panelák-MU. Hýlov byl původně připojen přes sektor na paneláku a přestával již stačit. Takže jsem anténu nasměroval na Hýlov. Martin se dal mezitím do nastavování s tím, že jestli to špatně nastaví, tak pojedeme ještě na výlet na Hýlov. Po nastavení se odpojil ze sektoru a čekal, jestli se Hýlov připojí na panelák. Samozřejmě ten to neměl evidentně v úmyslu. Mezitím jsem neměl co dělat, tak jsem se bavil, jak se Martin snaží. Evidentně neměl svůj den, jelikož zapomněl připojit konektor od antény, jak jsem si náhodou všiml. Jó nedá se nic dělat, je to programátor a tyhle věci mu nic neříkají. :-P Po připojení konektoru, se Hýlov připojil, takže nastal jen asi 15 minutový výpadek.

16.3. 2005 S Aldou jsme navštívili Základní školu. Dohodli jsme se na otočení antény na ZUŠ. Tím by se měl zkvalitnit tento bod. Otočení se provede, až bude namontována anténa na ZUŠ a až bude tak teplo, aby se dalo vylézt na střechu. Dále jsme domluvili umístění Ronje až se nám podaří další postavit, na tento bod.

19.3. 2005 18 00 hod Byl jsem s Aldou ve Zbyslavicích viz. zde.

21.1. 2005 Došlo ke schůzce s naším zvědem ze Zbyslavic. Přednesl nám návrhy ohledně připojení Zbyslavic a společně jsme probrali další spolupráci.

22.1. 2005 Vidím to tak, že přes víkendy nebudeme nic dělat. Tahle neděle stála fakt za to. :-(( V 14 hodin jsem vyrazil s Martinem na jednu montáž na Mexiko. S tím, že potom ještě skočíme na ZUŠ namontovat sektor směrem na řadovky. Začalo to pěkně, vylezli jsme na střechu, umístili velké síto a stáhli koax do garáže. Tam bylo třeba provrtat stěnu, abychom se dostali k počítači. Vzhledem k tomu, že jsme měli vrtačku a dlouhý vrták, nevypadalo to jako problém. Vybral jsem si pěkné místo hned pod telefonním kabelem a dal se do práce. Vzhledem k tomu, že tam byl beton, šlo to těžce. Po chvíli mi to připadalo nějaké divné, tak jsem vrták vytáhl a ejhle, nějak se s něho kouřilo. Tak jsem teda spokojeně začal vrtat o kousek vedle. To už šlo dobře, takže jsem byl za chvíli na druhé straně. Teda bylo to o fous, vrták skoro nevylezl, ale bylo poznat kde je díra. :-) Takže jsme tím protáhli zbytek koaxu a zapnuli Ovislink, ten se hned chytil, což nás potěšilo, tak jsme si řekli, jen uděláme TP, nakonfigurujeme a jedeme pryč. Jenže počítače měly své mouchy, fungovaly jak se jim chtělo dokud si s tím Martin nepohrál. Samozřejmě jeden nechtěl překousat sí?ovku, takže až po dlouhém přemlouvání se to konečně podařilo. Potom se mi podařilo nacvaknout špatně konektor na TP, fakt už se stydím. :-) A dali jsme se do uklízení nářadí. Nakonec Martin ještě přichycoval koax a přišel s tím, že ta stěna, kde jsem vrtal,je divně mokrá. To už jsme věděli kolik uhodilo. Strefil jsem se přímo do vodovodní trubky. Naštěstí to bylo jen načlé, takže to nestříkalo. Hned jsem volal Aldovi, a? shání vodaře. Ten zapracoval a podařilo se mu docela rychle dorazit i s instalatérem. Při jejich příchodu utekli ještě psi, které už nebavilo nás otravovat, takže se šli proběhnout. Naštěstí jsme je zase hned dotáhli domů. Potom jsme se dali do osekávání omítky, až jsme se dostali k vodovodní trubce.Tam přímo v umělohmotném kolenu (přesně v prostředku, jsem fakt dobrý :-)) ) zela malá dírka. Takže jsme to prozatímně spravili a bylo devatenáct hodin. Fakt rychlá montáž. :-)) Ještě jsme se domluvili s instalatérem, aby se tam zítra stavil vyměnit to koleno a vyrazili domů.

Sotva jsem se objevil na počítači, už se ozýval Štěpán, zvědavý, jak jsem nakonec dopadli, prostě v KlimNetu se fakt nic neutají. :-)

[20.3.2005 20:52:44] Cica>> cus tak jsem slysel ze pry jste meli zajimavou montaz?

[20.3.2005 20:52:56] Jiri>> hmm kdo praskal??

[20.3.2005 20:54:16] Cica>> no natekla nam voda do sklepa a kdyz jsem patral po pricine zjistil jsem ze se rakovec rozvodnil

tak jsem hledal dal a zjitil jsem ze z kopce na mexiko tece nejak moc vody

a pak mne napadlo ze prece montazni ceta byl dneska pracovat :-)