Krátké zprávy z konce roku

 

6.12. 2005 Začalo krásně pršet, pak se změnil déš? ve sněžení a krásně se obalily všechny antény sněhem. Kolem čtvrté vypadla elektřina v Klimkovicích, spadnul spoj na panelák a hned v zápětí začal brutálně chybovat 10 Ghz a nakonec přestal jít úplně. Takže nejprve jsme s Marvem skočili na panelák a očistili anténu, na které bylo několik cm. sněhu. To nepomohlo, takže jsme vyrazili na ZUŠ. Tam vylezl Marv k desítce a shrnul z ní 10 cm. sněhu. Pak ji ještě naleštil a spoj už jel zase bez problémů. Pak jsem se vypravil na procházku po zasněžené střeše, vylezl na stožár a setřepal z antén plno sněhu, který byl tak nalepený, že ani nešel dolů. To ale paneláku nepomohlo, takže jsme vyrazili pro nářadí a vrátili se na panelák. Tam jsme provizorně vyměnili anténu a koax. Takže kolem šesté už spoj jel.

6.12. 2005 O půl desáté večer jsme vyrazili z hospody otřepávat znovu desítku, na kterou se nalepilo zase plno sněhu.

7.12. 2005 Tak jsem si před cestou do práce vyrazil znovu na ZUŠ otřepat desítku, která zase skoro nejela.

7.12. 2005 Pořád sněží a sníh je mokrý, ráno nejel AP Mrv, AP Petřvald a AP Škola. Později se naštěstí změnil sníh na déš?, takže sníh odpadal z antén a spoje jely jako by se nic nedělo.

7.12. 2005 Vypadl proud na lázních, takže dneska další výpadek. Do hodinky se to zase rozjelo. Zjistil to Marv, který se tam zajel podívat.

10.12. 2005 Příprava na nové AP Glomb. V sobotu dopoledne jsme ve složení Jiri, Štěpán a Vládík natáhli z rozvaděče elektřinu na půdu. Štěpán se osvědčil při držení lišt, které pak byly našroubované docela rovně, takže se dá na to dívat.

Takže je už vše připraveno na výstavbu nového AP. To se začne stavět až bude udělána objímka kolem komína a dojde anténa, což by mělo být příští týden.

10.12. 2005 Se Štěpánem jsme ještě skočili na ZUŠ natáhnout kabel pro elektřinu k druhému stožáru.

14.12. 2005 Montáž nové 5 Ghz. antény na ZUŠ směrem na nové AP. S Marvem jsme vyrazili na střechu přidělat lko s anténou na stožír s desítkou a stáhnout koax pod střechu. Pak jsme ještě natáhli TP kabel k switchi a jedna část spoje je hotová.

14.12. 2005 Dorazily tři velké UPS, které budou umístěny na hlavních AP.

15.12. 2005 Došly nám na odzkoušení nové zařízení místo ovislinků 1120. Vypadá to, že jedou dobře, ale bohužel se po nich jen zaprášilo, takže než jsme stačili objednat další, tak byly vykoupené.

16.12. 2005 Stavba AP glomb. AP se nachází na Hraniční ulici ve spodní části Klimkovic. S Aldou jsme vyrazili o půl čtvrté v krásném počasí. Padal déš? se sněhem a docela dost foukalo. Nacpali jsme do dvou aut materiál a nářadí a vyrazili montovat.

Než jsme vynosili všechny věci nahoru ,byly skoro čtyři hodiny. Hned jsme poskládali objímky kolem komína, se kterými si pohrál Dan a začali je šroubovat na komín. Objímky byly trošku velké, ale to naštěstí nevadilo, takže byly úchyty za chvíli namontované. Poté jsme už jen přišroubovali stožár a namontovali na něj lko s anténami. Pak Alda vyrazil ke Štěpánovi domů pro router a já na ZUŠ nacvaknout konektory a doladit směr antény na AP. Po cestě jsem ještě přibral Dana, který zrovna dorazil z práce. Nacvaknuli jsme na napoprvé konektory a doladění antény jsme nechali na jindy, vzhledem k tomu, že se třepala i střecha z toho větru a u stožáru byl problém i stát, natož ještě něco směrovat. Takže zase zpátky, kde už Alda připojil router. Já sem se dal ještě do uzemnění stožáru, Dan se dal do protahování TP a Alda vyrazil někde na výlet. Mezitím dorazil Štěpán z práce, zprovoznil router a spoj na ZUŠ. Signál na ZUŠ nebyl nijak velký, ale aspoo jsme se připojili a zítra se doladí anténa na ZUŠ. Při připojování počítače na AP jsme ještě řešili závažný problém. Po připojení kabelu do sí?ovky nenaběhl link. Takže si Dan zkontroloval konektory a tvrdil, že má všechno dobře, než ho vyvedl z omylu Štěpán a upozornil ho, že spoj počítač, počítač, potřebuje křížený kabel. Po příjezdu domů nebyl vidět router na AP glomb. Nakonec jsme přišli na to, že se mi podařilo prohodit TP kabely a přívod je tím pádem v jiné sí?ovce. Takže to Štěpán přenastavil a doladil ještě nastavení vzdálenosti spoje.

17.12. 2005 S Aldou jsem byl domluvený na sedm hodin na dosměrování antény na ZUŠ a zprovoznění velké UPS, kterou jsme koupili na ZUŠ. Ale Aldovi se nějak nechtělo spát, takže už po páté hodině připojil UPS a udělal trošku pořádek v kabeláži. Při tom zjistit, že umřel webový router. Pak přijel ke mě a vyrazili jsme dosměrovávat. Stačilo jen trošku pohnout s lkem a už naskočil dobrý signál, takže jsme to dotáhli a vyrazili zpátky.

17.12. 2005 Štěpán se doma mrknul na webový router, tomu podezřele nic nebylo, takže ho zase hned dovezl zpátky. Takže závada neznámá, ale jede.

24.12. 2005 Večer před štědrovečerní večeří jsme sledovali s Marvem jestli nám naběhnou Zbyslavice, které po celý den padaly. Po dvou hodinách konečně naběhly, výpadek byl způsoben poruchou elektřiny ve Zbyslavicích.

25.-26.12.2005 Panelákový router začal po 90 dnech odhazovat pakety, takže začaly být všude brutální ztráty. Vzhledem k tomu, že nikdo nebyl schopný ani ochotný řešit problém hned, tak jsme začali řešit problém s Danem. Po zjištění závady, jsem rozhodl jako v tuto chvíli nejvyšší vedení o restartu routeru. Za úkol jsem to dal Danovi, s tím, že jsem nemocný a když to nepojede, tak si to poběží na panelák zpravit. Ten ho odvážně resnul a po naběhnutí se vše zpravilo do normálu.

29.12. 2005 Na Hýlově spadlo někdy včera záhadně dhcp. Brzy ráno mi to asi nějaký šikula, který je na tom bohužel tak špatně, že se neumí podepsat, nahlásil s tím, že něco spadlo. Se mi zdá, že se mají problémy hlásit mezi 8 ranní a 8 večerní. Naštěstí se našel ještě někdo jiný, který později nahlásil problém, takže jsem zjistil o co se jedná a za chvilku už vše jelo.

Update: Problém vznikl zaplněním disku.

29.12. 2005 Marv dělal RAID a údržbu na web serveru, tím chvílemi nejel web server, nakonec to spokojeně resnul a začal nadávat jelikož to samozřejmě nenajelo. Takže se spokojené oblékl a šel se prokopat na ZUŠ zpravovat. Za půl hodiny už vše jelo a konečně je pořádně zálohovaný web server.

31.12. 2005 Spadlo zase dhcp na Hýlově. Takže od včerejška večera Hýlov nejel. Ráno jsem to zpravil. Marv se na to později díval, ale nepřišel na to proč to spadlo. Tak mi doporučil a? se zeptám nějaké kartářky, ta bohužel nebyla po ruce, takže je to pořád záhada.