Krátké zprávy z 47. až 48. týdne

 

21.11. 2005 Přesměrování členů u AP Dan na jinou anténu. Včera pozdě večer jsem si hrál a popřepojoval pár lidí, a? se na původních anténách uvolní místo. Bohužel na nové anténě nejelo dhcp, takže to Marv nahodil ráno.

22.11. 2005 Podařilo se mi odstřelit Olbramice, když jsem měnil nastavení dhcp na AP Josefovice. Po nahlášení problému to Marv rychle zpravil.

23.11. 2005 Oprava 5 7 Ghz. všesměru. Při testování 5 7 docházelo ke ztrátám vlivem špatného signálu. Klientská část byla v pořádku, takže problém musel být na všesměru. Marv hned začal vymýšlet své nepodložené obvinění ohledně špatných kabelů, což jsem rezolutně popřel. Takže jsme vyrazili po čtvrté hodině zjistit, kde je vlastně problém. Dole jsme přecvakli konektor, který byl evidentně v pořádku a odzkoušeli. Tam však problém nebyl, takže jsem se naštval a pootočil z elkem od všesměru, a? není v cestě 2 4 všesměr a ejhle, signál hned poskočil nahoru. Takže problém je asi vyřešen.

25.11. 2005 Odpadl 10 Ghz pravděpodobně vlivem přepětí v síti. Viz článek.

26.11. 2005 Problémy s elektřinou v Klimkovicích přetrvávají. Dnes ráno kolem desáté spadla elektřina na zámku. Byl jsem se tam mrknout, ve většině zámku elektřina šla, jen v posledním patře vůbec nic. Takže jsem si nakonec na pomoc pozval našeho správce AP z Petřvaldu Vládíka. Ten za chvíli ochotně přijel, po prozkoumání rozvaděče přišel na to, že samozřejmě vypadla zase jedna fáze, takže jsme skončili a AP se rozjelo, až to SME zpravilo. To bylo kolem dvanácté hodiny.

26.11. 2005 Odpoledne začalo pršet a k večeru začaly namrzat antény na některých páteřních 5 Ghz spojích. Tím se zhoršil signál a skoro to nejelo. Později večer se signál vrátil na původní hodnoty a bylo zase vše v pořádku.

27.11. 2005 Večer zase začal padat déš? se sněhem, který namrzal na anténách a na skoro všech zhoršil signál. Nejhůře dopadly 5 Ghz pendreky, které máme nasazené na páteřních spojích. Nevíme ,co je na nich špatné, ale signál se v tomto počasí zhoršil tak, že odpadlo AP Cica, Mrv a nakonec i Legie. Ty spoje, které používají síta, normálně bez problémů jely. Později se signál začal lepšit a pozdě večer už zase všechno jelo v pořádku. Nakonec bylo rozhodnuto, vyměnit zítra všechny 5 Ghz pendreky za malá síta.

28.11. 2005 Alda nakoupil síta a horolezecké vybavení. Ve tři jsme začali s přípravou. Nejprve jsme složili síta a udělali pár koaxů. Pak jsem se nějak nasoukal do horolezeckého sedáku, který mi byl trošičku velký a vyrazili jsme ke Štěpánovi s anténou, a? si ji vymění a já s Aldou vyrazil na nejhorší střechu AP Legie. Tam byl samozřejmě na plechové střeše sníh, takže jsme hned zašpinili nové lano a hodili ho na hák u štítu střechy. Pak jsme se dostali až k anténám a za chvíli jel už spoj na nové anténě.

Druhá výměna byla na zámku, tam se k nám přidal Štěpán. Společně jsme vyměnili anténu na AP Cica a AP Legie.

Mezitím Radek s Marvem objížděli Klimkovice se žebříkama a snažili se dovést tak dlouhý, aby vyšel až na střechu AP Mrv. Což se jim nakonec podařilo, takže provedli výměnu.

To už jsme byli na ZUŠ a vyměnili také anténu, takže v šest hodin už bylo vše vyměněno.

29.11. 2005 Ráno zase nejely některé spoje na 5 Ghz. Později se samy rozjely, takže to vypadá na problém se sněhem, který nasněží na zářiče, trošku roztaje a celý zářič je pak namrzlý. Tím se zhorší signál a některé spoje přestanou jet. Spoje postupně začaly najíždět.

1.12. 2005 Na internetu se objevily zprávy o problémech za sněžení s našimi používanými anténami, takže jsme nebyli sami, komu to za sněhu začalo padat.

4.12. 2005 Navštívili jsme místo výstavby dalšího AP v Klimkovicích směrem na Polanku. Výstavba proběhne v nejbližší době.