Krátké zprávy z února

 

4.2. 2006 AP ZSZbys & Zbyslavice & Lázně.
S marvem jsme se vydali do Zbyslavic na předělání AP ZSZbys. Rozhodli jsme se trošku přeházet a přidat antény.
Ráno o půl deváté jsme naházeli věci do auta a vydali se do Zbyslavic ke škole. Tam nás už čekal Bew. Po vyložení věcí vyrazil marv, jak už se stává jeho pravidlem, s autem k nedaleké hospodě zaparkovat a pravděpodobně i na pivko.
My jsme zatím s Bewem vytáhli věci a zapůjčený žebřík na půdu.
Tam jsme se dali do připevňování antén na prodloužení stožáru. Mezitím dorazil marv a pustil se do nahrávání firmware na původní 5 Ghz pojítko. Štěpán, z tepla domova, zatím dělal to samé na straně lázní. Marvovi to samozřejmě po nahrání nenaběhlo, takže po chvíli testování jsme zařízení vyměnili.
Já jsem mezitím s Bewem připevnil nové prodloužení a protáhl koaxy přeplněným husím krkem na půdu. Pak jsme ještě dosměrovali antény a začali držet palce Štěpánovi a marvovi, kteří si hráli s pojítky. Marv nejprve připojil na AP Zbyslavice, AP ZSZbys, kterou jsme chytili na zadní lalok síta směřující na lázně. To se mu pěkně podařilo, takže začal řešit spoj Lázně & ZSZbys.
Po nakonfigurování spoje se nám sice podařilo navázat spojení, ale kvalita nebyla moc valná, a tak na tom kluci začali dělat. Za hodinu to už nevydrželo zařízení na straně lázní a částečně zatuhlo. Takže jsme vysadili Bewa doma a vyrazili na lázně. Tam se marv se Štěpánem zase pustili do přehrávání firmware a testování. Bohužel to Štěpánovi při přehrávání kleklo, a tím jsme zrušili druhé 5 Ghz zařízení.
Nezbývalo nic jiného než se vypravit do auta pro poslední zařízení. Na vrátnici jsme si vybojovali správné klíče od střechy lázní, což se nám po dlouhé době a jednom pokusu se špatnými klíčemi podařilo. Na střeše jsme zkontrolovali stožár a vyměnili zařízení, načež se kluci dali zase do nastavování. Nakonec jsme vyrazili znova do Zbyslavic. Tam jsme se usídlili u Bewa doma a marv vše přenastavil do původního stavu.
Předpokládaný výpadek do 12 hodin trval trošku déle a internet ve Zbyslavicích začal jet až kolem 16 hodiny. Za tu dobu jsme stačili přidat 3 antény na škole, propojit AP ZSZbys a AP Zbyslavice, odstřelit 2 kusy 5 Ghz zařízení a připravit se na další předělávání školy, snad s lepším výsledkem.

5.2. 2006 Marv a Radek vyrazili do Těškovic, obhlédnout místo a potřebný materiál na stavbu nového AP.

5.2. 2006 Marv se dal do opravy špatných 5 Ghz zařízení. Přes sériový port se mu podařilo nahrát nový firmware, takže jsou obě zařízení znovu funkční.

10.2. 2006 Radek připravil stožár do Těškovic.

12.2.2006 S Danem jsme byli obhlédnout nové AP v Olbramicích. Bude se nacházet ve spodní části obce a pokrývat zbytek Olbramic.

16.2. 2006 Výběr instalátorů.
Na 18 00 hod. jsme svolali informační schůzku nových instalátorů. Konala se v hasičárně, z naší strany jsme dorazili v sestavě Alda, já, marv a Štěpán a z druhé strany 10 zájemců. Seznámili jsme je s našimi požadavky a nakonec se rozjela diskuze, nejen ohledně instalací. Další postup promýšlíme, ale pokusíme se z nich vybrat několik pomocníků, kteří by zajistili rychlejší instalace v Klimkovicích a okolí.

16.2. 2006 V osm večer jsem začal připravovat náš nový hlavní router na lázních, který se měl vyměnit ještě tuto noc. Od Aldy jsem si vzal rackový case a vyrazil s ním domů, kde už jsem měl ostatní komponenty. Jak jsem velice rychle zjistil, není krabice jako krabice a ta racková je opravdu trošku jiná. Naštěstí jsem to nevzdával a před jedenáctou už byl router funkční. Zbyl jen takový menší pytlíček s určitě zbytečnými věcmi.

17.2. 2006 V 00:01 hod začali technici z čRA na Lázních překopávat svůj spoj, aby nám mohli konečně navýšit. My jsme se zase večer dohodli, že se na ně zajedeme podívat a přitom vyměníme hlavní router na lázních, který už poslední dobou dost trpěl.
V jednu v noci jsme vyběhli nahoru ve složení Alda, já, marv a Štěpán. Technici z čRA už měli skoro všechno připravené, a tak jsme se vrhli na vytahování věcí z rackové skříně a přehazování disků a sí?ovek mezi počítači. Marv se dal mezitím do připevňování kolejnic v racku a uložení nové UPS. Za třičtvrtě hodiny jsme všechno vyměnili a zprovoznili. Skončili jsme ve dvě ráno se 100 % úspěchem. Od této chvíle máme konečně navýšeno na 13 Mb do internetu.

18.2. 2006 Montáž AP Těškovice.
Ráno v 8 hodin jsme vyrazili ve složení marv, já, Štěpán a Radek se dvěma auty zaplněnými materiálem až po střechu.
Do Těškovic jsme dojeli před devátou. Montáž se skládala z postavení stožáru, namontování antén, zprovoznění AP a postavení dalšího 5 Ghz spoje v Těškovicích. Hned po příjezdu jsme zjistili, že nám chybí nějaké věci, takže marv nasedl do auta a vyrazil zpátky. My s Radkem jsme prozatím stavěli stožár a věšeli antény a Štěpán začal tahat tpčko a zprovozňovat router. Po příjezdu marva jsme rychle dodělali zbytek a rozdělili se. Radek se Štěpánem zůstali na AP a dělali pořádek, zatímco my s marvem jsme sedli do auta a jeli do Zbyslavic.
Tam nás čekal Bew s klíči od školy. Všechny věci jsme vytáhli na půdu a dali se do zprovoznění spoje na Těškovice. To se nám po trošce seřizování a počítání podařilo. Tím vznikl náš nejdelší spoj na 5 Ghz, který měří přes 3,5 km (2,17 mil ), a má perfektní signál.
Pak jsme počkali na kluky, kteří vyjeli z Těškovic. Dali jsme jim UPS na zapojení a vyrazili na lázně. Tam se nám dokonce napoprvé podařilo sehnat klíče od střechy (asi už s tím máme praxi). Prohodili jsme 5 Ghz pojítko za nové, na druhé straně kluci udělali to samé a nakonec jsme seřídili antény. Signál se zlepšil, ale ještě to není dokonalé, takže příště vyměníme koax od antény, případně anténu a mohlo by to být jako nové.

19.2. 2006 S Danem jsem vyrazil nejprve dojednat připojení dalších lidí na anténu v lázeňském domě, což se nám úspěšně podařilo a potom na MU, spravit 5 Ghz všesměr. Asi po hodině práce se to podařilo a vynikly při tom hlavně mé vlastnoruční spojky na tahání napájení po ethernetu. Signál se po opravě pěkně upravil, takže by to mohlo být dobré.

19.2. 2006 Po obědě jsme s Danem sjeli do Olbramic domluvit a změřit nové AP. To se postaví, podle počasí a pořízeného materiálu, asi příští sobotu.

20.2. 20055Alda vydal vylepšenou mapu. Ta vypadá fakt skvěle a podíleli se na ní hlavně Alda a Štěpán.

20.2-21.2. 2006 Alda s Danem nakupovali materiál pro nové AP do Olbramic.

25.2. 2006 Domluvené bylo AP Olbramice 2, avšak vzhledem k špatnému počasí jsme vyrazili v sestavě já, marv a Štěpán na lázně, opravit spoj na Zbyslavice. Tam jsme nejprve spravili jeden konektor, pak druhý a nakonec jsme vyměnili i síto za malou parabolu. Oprava byla úspěšná, takže se konečně problém vyřešil. Výměna proběhla docela rychle, a tak jsme ještě vyrazili na panelák, připravit spoj na Olbramice. Namontovali jsme další parabolu a zlikvidovali staré Ronje.

25.2. 2006 Strávil jsem odpoledne výrobou krabice pro jedno 5 Ghz zařízení a switch. To bude použité pro lázeňský panelák v Klimkovicích.

26.2. 2006 S Danem jsme od půl jedenácté vyměňovali na lázeňském domě 2 4 Ghz zařízení za 5 Ghz. Vše šlo bez problémů, do té doby, než jsme zjistili, že jsou polámané kontakty na spojkách které slouží k napájení po ethernetu. Za to můžeme poděkovat Radkovi a Štěpánovi, kteří si s nimi v hospodě hráli. I tak jsme to ale do poledne zvládli. Pak jsme ještě oběhli a připojili tři lidi, kteří si natáhli kabel k našemu zařízení.