Krátké zprávy z května

 

5. 5. 2006 Zatuhnul router na AP Dan. Pomohl restart.

6. 5. 2006 Montáž vnitřní bezdrátové sítě na ZŠ. Na začátku roku jsme se dohodli se Základní školou Klimkovice na vybudování několika AP v budově školy. Po proměření, které provedl Alda, se rozhodlo o postavení 4 AP, pokrývajících 1 a 2 stupeň. Montáži předcházela výroba krabiček na ovislinky se zabudovanými anténami.

Ve třičtvrtě na 8 jsme došli s Aldou ke škole, kde už na nás čekal Jirka Komár. Pak hned dorazili Michal z Těškovic a Petr Vůjtek na kole a za nimi Honza Neuwirth. Nakonec, už po osmé hodině (bylo osm hodin jedna minuta) se připlížil i Wincent. Potom jsme vyložili věci a nanosili je do prvního patra.

Úkolů bylo několik:

- připojení jedné počítačové učebny

- namontování 4 ks AP bodů na chodbách

- vytvoření nové sítě pro tyto AP

- přidání sektoru na stožáru, který bude pokrývat Polní ulici.

Nejprve jsme si prošli všechny připojovací místa a pak se rozdělili. Honza s Michalem šli na první stupeň tahat lišty k AP. Pé?a a Jirka vyrazili na střechu tahat kabely na první stupeň. Alda, já a Wincent jsme se dali do tahání TP v druhém patře. Naštěstí mezitím dorazil i Štěpán. Ten správně poznamenal, že je zbytečné přes kabinet tahat TP v lištách, když máme takové krásné nabíjecí úchytky. Takže Alda vyrazil protahovat kabel do ředitelny a my jsme se dali do uchycování dalších kabelů. Až na jednu díru přes zeď a pár lišt na chodbě to šlo hladce, takže jsme byli za hodinku hotoví. Mezitím skončili kluci na střeše a začali s Aldou protahovat kabely v prvním patře. Dolů do přízemí se jim to nepodařilo, takže zase vyrazili na střechu a stáhli to po ní. My se Štěpánem jsme přidělali v prvním a druhém patře AP, udělali pořádek kolem routeru, sundali ze stožáru staré síto a namontovali sektor. Alda tahal ještě nějaké TP mezi přírodopisem a ředitelnou a kluci na prvním stupni pořád nabíjeli lišty. V tom pobíhání se stačila ještě připojit počítačová učebna, zprovoznit jedno AP a Alda objel půl Ostravy, aby sehnal silnější napájecí trafa, což se mu nepodařilo. Nakonec, po spoustě volání, se podařilo sehnat jedno trafo, a tak jsme zprovoznili ještě přírodopis a kluci mezitím dodělali 1. stupeň. Pak následovalo ještě testování, takže jsme to ukončili ve dvě hodiny odpoledne. Fotky jsou v galerii zde.

6. 5. 2006 Zatuhlo zase AP Dan. Prozatímně vyřešeno resetem, než se zjistí, proč tuhne.

8. 5. 2006 Se Štěpánem jsme se vypravili na Lázně dořešit Wrapa. Ten pořád nefungoval tak jak má, takže jsme ho testovali přímo na místě. Mimo jiné jsme vyměnili radši i koax. Po asi 3 hodinách práce Wrap jede tak jak má.

12. 5. 2006 v 18 hod. se konala v klimkovické Hasičárně Valná hromada. Účast byla ubohá, kolem 20 lidí, takže se nesplnila podmínka pro konání Valné hromady. O půl sedmé proto začala náhradní Valná hromada, která už byla usnášeníschopná. Alda shrnul financování sdružení za minulý rok a nastínil plány na rok 2006. Asi hlavní věcí bylo oficiální představení VOIP (internetového telefonování) přes KlimNet.

21. 5. 2006 V jedenáct jsme s marvem zajeli na ZUŠ nainstalovat nový držák na AIR 8 a připravit ho pro předělání na příští týden. Jako vždy nám chyběly nějaké šroubky a další věci, ale je to tam.

21. 5. 2006 13:10 hod. marv začal řešit spoj na PorubaNet. Za 10 minut se s Shakem z PorubaNetu domluvil na obhlídce viditelnosti a proměření. Ve dvě hodiny už jsme byli na ZUŠ, kde jsme otočili nevyužitou parabolku směrem na Porubu, kam jsme hned vyrazili. Nejprve jsme vyšplhali na jednu střechu, ale tam nebyla viditelnost, takže jsme se přestěhovali kousek pod VŠB na Leninku. Tam už nějaká viditelnost byla, a tak jsme se vyšplhali na střechu i s příslušenstvím a dali se do měření. Signál na nezaměřených anténách nebyl úplně dokonalý, ale když už jsme tam byli, tak jsme to hned namontovali. Aspoň kluci z PorubaNetu viděli, jak se dělají koaxy a montuje. Nakonec jsme Shakeovi navrhli, a? přejde PorubaNet pod KlimNet. Dost ho to vzalo a vypadal nalomeně. Fotky jsou v galerii zde.

27. 5. 2006 Předělávka ZUŠ. Přes týden jsme byli na služebkách, a tak se skoro nic nedělo, teda až na padání Danova routeru. Takže všichni byli natěšení, až se prolezou po střeše.

V 8 hod. ke mně dorazil marv. Naložili jsme věci a vyrazili k Aldovi pro zbytek. Mezitím jsme volali Štěpánovi, kde je, i když nám byla trošičku podezřelá zpráva na ICQ ve čtyři hodiny ráno, „nevím, jestli vstanu“.

Na ZUŠ jsme vytáhli koaxy na střechu a sundali staré husí krky. Místo nich jsme dali nové pogumované husí krky a dodělali upevnění desky na AIRKY. O půl deváté dorazil i Štěpán a popisoval, jaká pařba byla v Desperádu, až ho z toho rozbolela hlava.

Pak se s marvem dali do přesunu všech routerů a příslušenství na větší stůl, zatímco my s Aldou jsme se trápili kolem stožáru s koaxy. Po stáhnutí koaxů pod střechu jsem udělal nové konektory a kluci dělali TP kabely. Mimo to se ještě nabily nějaké lišty, předělaly kabely k druhému stožáru a udělal pořádek. Přestavba skončila kolem 12 hodin. Výpadek trval podle jednotlivých spojů od 1 do 3 hodin. Pár fotek je zde.