Výpadek sítě KlimNet- Update

 

Včera proběhl plánovaný výpadek elektřiny. Jelikož se takové věci nedějí každý den, tak jsme toho pořádně využili.

úkoly byly nemalé a řešily se všechny v naší nové místnosti na ZUš.

Přesunutí racku od GTS do naší místnosti, překabelování našeho racku a celkové vyčištění racku i serverů uvnitř.

V 7 hodin ráno jsme byli s Radkem připraveni na ZUš. Nachystali jsme si věci, vypnuli zbytečné routery a očekávali výpadek. Ten přišel kolem půl osmé.

Hned jsme zhodili zbytek routerů a KlimNet přestal vysílat až do odpoledne.

Nejprve jsme se pustili do GTS, odpojili jsme kabely a protáhli jejich rack kolem místnosti ke dveřím, tam jsme ho nechali svému osudu a pustili se do další práce. Příchozího Michala Kupku a Wincenta jsme zaúkolovali přetažením některých kabelů na půdě a pustili se konečně do našeho racku.

Hned od počátku jsme narazili na zvláštní úkaz a to nemožnost rozsvícení, případně jak mám vyvrtat tu díru, když to není do čeho zapnout. J

Otázku světla jsme dost podcenili, připojení zářivky na UPS, nebylo nejš?astnější řešení, po chvilce se ze zářivky začal linout bílý dým, takže jsme pochopili, že tudy cesta nevede. Připojení ledkové žárovky nedopadlo o moc líp, za pár minut začala blikat a odebrala se tam co zářivka. Nakonec jsme připojili normální lampu i přes její velkou spotřebu, to vydrželo asi 15 minut, než jsem o ní zakopl a bylo i po lampě.

Pak už jsme neponechali nic náhodě, já začal používat svoji čelovku, Radek baterku a ty nám š?astně vydržely až do konce.

Náš hlavní rack je velká skříň vysoká kolem 2m. V ní je uloženo tzv. srdce celého KlimNetu. Je tam hlavní router, další asi tři servery, cisco switch, UPS a ostatní potřebné věci. Všechny tyto komponenty jsou propojené spoustou kabelů, jak napájecích, tak datových a každý z nich má své přesné umístění. Rozpojení všech těchto komponent v této motanici, bez pořádného popsání se rovná velkému průšvihu.

Každopádně nejsme s Radkem žádní srabi, takže jsme všechny tyto kabely odpojili, naházeli je na hromadu, vytáhli servery, aspoň je vyfoukali (pobyt na půdě na nich zanechal docela stopy) a přesunuli je tak, a? ušetříme co nejvíce místa.

Zapojování kabelů už taková legrace nebyla, ne všechny popisky byly tak jasné, jak se na začátku myslelo, ale každopádně 2 zbylé datové kabely jsme hbitě označili jako náhradní a tím se to vyřešilo k naší spokojenosti. Zapojení napájecích kabelů už byla větší legrace, jediný problém byl zapojit nejdůležitější komponenty na jednu UPS a všechno ostatní na druhou, a? při výpadku elektřiny vydrží brána do internetu co nejdéle.

Nakonec jsme dali rack od GTS na místo, zapojili kabely a oba racky propojili. Práce jsme přerušili kolem 12 hodiny s tím, že dorazíme, až se rozjede elektřina.

Druhá fáze nastala někdy kolem půl jedné, kdy najela elekřina a my vyrazili na ZUš, zkontrolovat, jak to vše dopadlo.

Po zapnutí se to rozjelo, jediná moucha byla v GSM bráně, kdy jsem si spletl konektor a zapojil ho vedle, což jsme rychle opravili, takže vše vypadalo v pořádku.

Ukončili jsme to spokojeně ve dvě hodiny, ale už o půl čtvrté volal rýpal Alda, že Lázně nejedou. Při kontrole se pomluva potvrdila, při pokusu o přepnutí na zálohu jsem to pro velký úspěch dokonce celé zakroužil, takže už nejelo vůbec nic. Nezbývalo nic jiného, než se znova vypravit na ZUš, dát to do původního stavu a řešit, proč ta desítka na lázně nejede.

V zádech s netrpělivou přítelkyni, která celý den čekala doma až si na ni udělám čas, se vymýšlí dobře - teorie o výletu na lázně nevyzněla taky úplně pozitivně. Takže jsem začal komunikovat s naším, toho času slovenským konzultantem na Cisco, mrvem.

Ten po chvíli přišel na důvod, proč to nejede, 10 Ghz si totiž řekl, že bude fungovat jen jedním směrem, takže doporučil reset spoje. To už jsem sice provedl, ale vzhledem k tomu, že se 10 Ghz nachází v jiném racku, kde není světlo, podařilo se mi resnout úplně jiný spoj. Druhý pokus vyšel na jedničku, 10 Ghz se rozjel tak jak má a pak konečně bylo vše v pořádku.