Nový stožár - ZŠ Zbyslavice

Původní stožár na škole ve Zbyslavicích byl od konce roku 2005, tj. zprovoznění tohoto přístupového bodu. Tehdy jsme vůbec netušili co bude za 4 roky, ale přesto tento stožár úspěšně celou tuto dobu sloužil, jen použitelné místo ubývalo.

Původní stožár na Zš ZbyslaviceLetos v zimě tak padlo, v souvislosti s dalším plánovaným rozvojem a zkvalitněním sítě, rozhodnutí postavit stožár nový, který už by byl tzv. „navěky“. Začali jsme přemýšlet co vše potřebujeme, co nám lokalita umožní. Rozběhl se kolotoč jednání se starostou, projektantem, statikem … Výsledkem toho všeho byl příhradový stožár který nám, stejně jako jeho bratříčka na ZUš v Klimkovicích, postavilo MIRAMO. Ve své definitivní podobě spatřil světlo světa v týdnu mezi 7. a 11. zářím 2009 a my tak mohli přistoupit k tomu pro nás nejdůležitějšímu – jeho osazení technologií. To jsme naplánovali na neděli 13. září 2009 a celou dobu doufali, že bude hezky. Nový rack

Ještě před touto nedělí jsme do Zbyslavic dopravili částečně vystrojený rack a všechny nové antény určené k osazení na stožár. V neděli se dovezlo již „jen“ vybavení racku, výložníky, nářadí a sešli se hlavně pracanti, kteří to vše měli spískat, jmenovitě Alda, Honza, Dan, štěpán, Jirka, marv a já, tj. Bew.

Alda s Honzou se jako zkušení stožárolezci pustili do vystrojování nového stožáru výložníky a odstrojení a demontáže stávajícího, v pokročilou dobu „věšení“ antén pomáhal každý, kdo byl po ruce. V tu chvíli nastala ve Zbyslavicích, Těškovicích a Bítově „digitální tma“ (alespoň z pohledu KlimNetu). Dan se štěpánem začali s vervou vystrojovat rack, osazovat ho vším potřebným a provrtávat ho jako ementál. Jirka zatím působil jako hlavní koordinátor, pořád „poletoval“ po žebříku mezi půdou a střechou a udílel cenné rady. Jeho chvíle, stejně jako má, zatím nepřišla.

Stožár vystrojen, všechny antény však zatím jen visely nepropojeny koaxy se zařízeními v racku. Vytvoření průchodky střechou, protažení koaxů, to už byla Jirkova práce (stejně jako hodiny a hodiny času stráveného přípravou racku, různými jednáními spolu s Aldou a všelijakými drobnostmi, které ani nejde vyjmenovat), má chvíle nastala když bylo třeba udělat konektory na koaxy kvůli propojení se zařízeními v racku. Pěkně jeden konektor za druhým, pečlive a s láskou , nejdříve páteřní spoje, pak klientské antény. Dan se štěpánem byli netrpěliví, na každý hotový koax netrpělivě čekali, aby mohli daný spoj začít oživovat a s přispěním Aldy a Jiříka na stožáru dosměrovat pro co nejlepší signál a parametry. Honza už v tu dobu spokojeně podřimoval v koutě, nějak jej to vzalo. Po oživení všech antén už zbývalo jen pečlivě vyvázat koaxy na stožáru, provizorně usadit rack, vymyslet jeho finální umístění, posbírat všechno rozházené nářadí, zavřít za sebou okýnko a odejít. Zvon na kapli právě ohlašoval 12 hodin, když jsme odcházeli. Vše se povedlo v čase, který jsme si na akci určili.

To co bylo vidět a co možná někteří obyvatelé Zbyslavic sledovali zpovzdálí, v tu chvíli skončilo.

Co jsme vlastně prováděli? Vyměnili jsme všechny antény obsluhující páteřní spoje, nové jsou i 2 klientské 2,4GHz antény a zrušili jsme původní 5GHz všesměr a místo něj namontovali 3 klientské 5GHz sektorové antény. V racku jsou nová zařízení s větším výkonem, nižší spotřebou a pro nás dobrou obsluhou. A hlavně – máme připraveno místo pro ALCOMU – nový spoj v pásmu 10GHz pro spoj Zš Zbyslavice – Lázně, jehož přenosová kapacita by měla být pro několik příštích chvil snad dostatečná.

Nový stožár na Zš Zbyslavice No řekněte, není to nádhera? :-)

Vše výše popsané není detailním přehledem všeho co se dělo, to snad ani nejde. Jedná se pouze o hrubý nástin toho, co bylo nutné udělat. Ty 4 hodiny vlastní montáže byly vykoupené desítkami hodin příprav, jednání a plánování před akcí a několika dalšími hodinami po akci, kdy bylo nutné provést rekonfiguraci klientských zařízení na 5GHz AP ZSZBYS a doladit chování spojů mezi jednotlivými přístupovými body. Za nevyhnutelné krátké výpadky a obtíže se přesto omlouváme. Naší i Vaší odměnou by však mělo být lepší chování sítě, a to za tu námahu určitě stálo.

Autorem článku je Bew