Tip na výlet - ZOO Olomouc

Pokud přemýšlíte, kam vyrazit na výlet, ale aby to nebylo moc daleko, tak nabízím tip na výlet do ZOO v Olomouci.

Z Klimkovic do Olomouce je to "co by kamenem dohodil", tak je možné, že už jste tam letos byli. A kdo ne, a hledá inspiraci na výlet, tak se třeba nechá zlákat "malou fotoreportáží".

ZOO se nachází nedaleko poutního místa Svatý Kopeček, jehož dominantou je chrám Navštívení Panny Marie ze 17. století.

Pokud pojedete autem, doporučuji zaparkovat kousek od chrámu - pojedete dál po hlavní cestě a asi po 300 metrech bude po pravé straně velké parkoviště. Od něj já už sice chodím směrem k ZOO po paměti (mezi rodinnými domky obhlížím zahrádky ), ale určitě tam jsou i směrovky, které vás správně navedou. Dovoluji si tvrdit, že se tam není kde ztratit... Další parkoviště je sice přímo u ZOO, ale to bývá obvykle plné.

Po zaplacení "běžného" vstupného je ihned naproti vstupu do ZOO krásná restaurace, dětské hřiště - a co je důležité - i WC. Takže po "čurací" zastávce se můžeme vydat směle za zvířátky. Najdeme zde téměř 300 druhů zvířat, včetně těch vzácných a ohrožených, na jejichž záchraně se ZOO Olomouc podílí.

První mláďata, která nás uchvátila, byli malí kočkodani.

O kousek dál jsme se zasmáli malému hrošíkovi, který roztomile nemotorně poskakoval kolem své maminky a hrál si s jablkama. Zatímco hroší máma neměla chvíli klidu, tak ve vedlejším "kotci" spokojeně polehával hroší táta - což většina přihlížejích okomentovala slovy: "klasika, jako u nás doma...".

V olomoucké ZOO jsou také nádherná akvária, mají tu mj. i klauna očkatého, známého z animovaného filmu Hledá se Nemo, ale jsou tu i rejnoci, žraloci a spousta jiných mořských "potvor".

Pak jsme okukovali další zvířectvo, např. velbloudy, geparda, lva a lvici, ale naprosto nás šokoval rys karpatský. Samozřejmě spousta návštěvníků hleděla před sebe a usilovně ho ve výběhu hledala, nicméně rys si ležel v klídku vysoko ve větvích stromů.

Za zmínku stojí průchozí výběh makaků červenolících, kde je máte "jako na dlani". (Mimochodem "jako na dlani" máte i samotnou Olomouc z rozhledny, která se nachází v prostorách ZOO.) Zde je opravdu nutné dodržovat bezpečnostní předpisy, které jsou vyvěšeny před výběhem. Nejednou se stalo, že návštěvník odcházel chudší o fotoaparát, mobil, kšiltovku... Ve výběhu je vždy i pracovník ZOO a mám dojem, že za poslední rok zde přibyl i elektrický ohradník podél chodníku (mám pocit, že tam dříve nebyl), ale výběh je velký a není v silách ošetřovatele uhlídat všechny makaky. Na záda už vám asi neskočí, ale opravdu je dobré mít se před nimi na pozoru. Hlavně nesmíte nic upustit do jejich teritoria - už se s tím neshledáte (minule takhle jedna z návštěvnic přišla právě o mobil - chtěla si makaky vyfotit, telefon jí ale vyklouzl z ruky a než se k němu ošetřovatelka dostala, tak už byl rozebraný na šroubky a jeho části roztahané po celém výběhu...). Každopádně je to úžasný zážitek a pokud dodržíte bezpečnostní předpisy, tak se vám opravdu nic nestane.

A pár dalších zvířat už jen obrazem...

A upozornění na závěr - můžete zde potkat i takováto zvířátka...

V olomoucké ZOO jsou totiž pejsci vítáni (na vodítku, případně i s náhubkem, jsou-li vyšší než kokršpaněl). Otevírací dobu a další informace najdete na oficiálních internetových stránkách olomoucké ZOO zde.