Zápis z jednání rady KlimNet č. 01/2008

 

Konané dne 10. 2. 2008

Přítomní:
Langer Jiří
Hradský štěpán
Neuvirt Radek
Kuča Martin
Tedy 80 % členů rady

Tvrdý Dan
Varga Ondřej
Bambušková Jana

Program:

1. Zaměstnanec KlimNetu
2. Předělání AP panelák
3. Záloha paneláku
4. Upgrade páteřních spojů
5. Výpadek elektřiny na ZUš
6. Konečné stanovisko k AP na 5 Ghz
7. Přijetí nových členů

1. Už je to tady, za ty 3 roky jsme se tak rozrostli, že po práci se už opravdu všechno dělat nedá. Proto byl vybrán Wincent, aby se o celou sí? staral naplno. Do teď se staral o všechno kolem instalací členů a jejich oprav, plus vedl celou instalátorskou komisi. Vzhledem k problémům se zaměstnancem v Občanském sdružení jsme zvolili variantu firmy, která si bude paušálně práci fakturovat. Jak to přesně bude fungovat, je ještě věcí domluvy. Každopádně kluci instalátoři budou normálně fungovat dále. Představa je zlepšit rychlost instalací a oprav, rozšířit fungování KlimNet telefonu na normální pracovní dobu, rozšíření VOIP, zlepšení monitoringu sítě a převzetí některých činností Jirky a Aldy. Více informací bude pravděpodobně po další radě.

2. Dne 2.2 2008 proběhl plánovaný výpadek na AP panelák. Na půdu se dala racková skříň do které se přesunuly všechny aktivní prvky a ze stožáru na střechu se přesunulo optické pojítko mrv. Tím jsme odstranili problém s rozpojováním pojítka při větrném počasí a jediným problémem zůstává mlha.

3. Záloha optického spoje ZUS&panelák je doteď řešena přímo na Cisco switchi, který přepíná porty podle stavu linky. Bohužel to není optimální a při mlze, nebo sněhu dochází k soustavnému přepínání portů sem a tam, kdy dochází ke zbytečným výpadkům. Proto byl pověřen Dan, aby napsal script, který by vyhodnocoval výpadky a přepínal sám porty. Návrh byl přijat.

4. Tím jak se zvedají rychlosti a přibývá členů, je třeba se poohlížet po nových páteřních spojích, které by měly vyšší kapacitu. Ceny těchto zařízení se pohybují od 100 000 Kč a výš, takže bude třeba oslovit výrobce a zjistit, jaká zařízení by byla nejvhodnější. Návrh byl přijat.

5. Dne 13. 2. 2008 má dojít k výpadku elektřiny v Klimkovicích. Vzhledem k tomu, že potřebujeme přesunout rack od GTS a udělat pořádek v našem racku, využijeme tohoto výpadku a v tuto dobu všechno předěláme. K vykonání úkolu se nabídl Jiri a Radek. Návrh byl přijat.

6. Boj s AP na 5 Ghz byl doteď jako boj s větrnými mlýny, konečně se začíná blýskat na lepší časy, máme otestované zařízení, které opravdu fungují. Bohužel je také nutné vytvořit úplně nový systém na routerech a propojit ho s databází. Tohoto úkolu se zhostil štěpán, který má v tomto nejvíce zkušeností a určitě to dokáže.

7. Jiri podal návrh na přijetí všech čekatelů na členství, kteří zaplatili registrační poplatek do 10. 2. 2008. Povinnost platit měsíční příspěvek počala 15 dní po začátku měsíce, v němž byl čekatel přijat. Návrh byl schválen všemi hlasy. Přijetí členové byli zapsáni do seznamu členů sdružení. Návrh byl přijat.