Krátké zprávy z 4. až 6. týdne

 

24.1. 2005 Jednání se Základní uměleckou školou. Domlouvalo se umístění našich serverů na této budově.

25.1. 2005 19:34 hod Po stálých problémech s AP Hýlov jsme přišli na to, že se podařilo při výměně serveru prohodit koaxy od jednotlivých antén. Tím vznikly potíže u části připojených členů na Hýlově, za tento problém se omlouváme. Po dlouhém přemýšlení jsme na to přišli a Martin to hbitě vzdáleně překonfiguroval, takže to už zase pěkně běží.

28.1. 2005 Přestal fungovat KlimNe?ácký mobil. Z Aldy se už stává opravdový podnikatel. Smlouvá o materiál a internet jako na vietnamské tržnici a faktury za telefon zakládá, aniž by je zaplatil. Potom je překvapený, že se nemůže nikam dovolat.

28.1. 2005 Alda se domluvil s naším poskytovatelem internetu o navýšení na 2,5 Mb. Tuto rychlost se mu podařilo usmlouvat na opravdu zajímavou cenu - za tu samou, co jsme měli 2Mb.

30.1. 2005 Kontrola AP panelák. Udělali jsme si výlet a zkontrolovali, jestli našemu serveru není pod střechou zima.

30.1. 2005 Štěpán už nějakou dobu pracuje na nových vylepšeních a opravách v naší databázi. Alda si je skoro všechny vymyslel a teď ho tvrdě uhání, a? už to je hotové. Ostatně, o našem předsedovi je všeobecně známo, jaký je to kru?as. Své nejlepší členy posílá za jakéhokoliv počasí na střechy montovat a naše programátory nutí dělat i v noci, aby všechno jelo, jak má.

30.1. 2005 Při volné chvíli jsem poradil Štěpánovi, jak spravit statistiky do Call of Duty. Po tomto úspěchu jsme spustili ještě další statistiky u Quake 3 Areny. Vzhledem k tomu, že server na Quake zeje skoro pořád prázdnotou a jdou tam pustit Boti (počítačoví hráči), tik jsem tam dva pustil. Takže už asi vím, kdo bude mít nejlepší skóre.

1.2. 2005 Vypadla elektřina na paneláku. Následoval asi půlhodinový výpadek.

1.2. 2005 Proběhla taková menší konference přes Skype. Ze začátku se řešily problémy v KlimNetu, ale potom všichni přišli na to, že u Skype jsou velmi pěkné smajlíky a ještě hodinu potom si je posílali. To byste nevěřili, co jde ze smajlíků poskládat.

3.2. 2005 Oprava na AP panelák, ve složení já a Radek. Proběhla bez výpadku.

5.2. 2005 Vypadla elektřina na AP Legie. Na tom je pověšená skoro celá rada sdružení, proto situace vyžadovala rychlou akci. Když jsem zpozoroval, že nejede sí?, rychle jsem vyrazil na AP. Tam jsem zjistil, že nefunguje elektřina, tak jsem v klidu zase šel domů a držel palce serveru, a? po spuštění elektřiny v pohodě naběhne a já tam nebudu muset znovu běžet. Ten naštěstí v klidu najel. Ale během odpoledne docházelo k několikaminutovým výpadkům. Server na Legiích v pohodě jel, takže jsem vyřazovací metodou přišel na to, že si Radek doma předělává zásuvku a tím mi vypadává sí?. Toto vypínání a zapínání asi nerozchodil můj switch, který se odporoučel a odešel do věčných loviš?. Budiž mu šrot lehký.

Tímto zdravím notebook mého bratra, který měl tímto smůlu a musel jet přes GPRS.

5.2 2005 Tak jsme se dali zase do výroby Ronje. Ve čtvrtek dovezl Alda roury, takže jsme se pustili do práce. Začali jsme nakonec až o půl čtvrté ve složení já a Radek. Nejprve jsme se dali do výroby stínítek. Hned po proměření rour jsme samozřejmě přišli na to, že čtyři stínítka ze dvou rour nám nevyjdou. Chybička se vloudila. To nás ale nerozhodilo a dali jsme se do kreslení a pak do řezání. Rozbruška je fakt dobrá věc, takže to šlo rychle. Začali jsme přemýšlet nad upevněním čoček a jejich vyhříváním. Zkusmo jsme umístili čočku do roury, ze zadu dali baterku a vyběhli před barák. Tam jsme tímto kuželem zaměřili Aldův dům naproti a smažili mu to přímo do okna. Nevím jestli jim tam začalo něco hořet, ale Alda nám za chvíli kynul z okna. Jemu taky nic neunikne. Vypadá to, že když se to nepovede zprovoznit, nabídneme to české armádě jako nějakou laserovou zbrao nebo maketu bazuky. Protože s rourou na rameně jsme připomínali raketometčíky.

O půl osmé jsme přišli na to, že budeme potřebovat nýtovačku. Takže rychle pro peníze a hurá do Hornbachu. Tam jsme dorazili po třičtvtrtě na osm, rychle jsme se vrhli do elektro nářadí, chytli nýtovačky a nýty. Potom vybrat silikon, kousek hadičky a rychle k pokladně, protože už zavírali. Samozřejmě, když už jsme měli nýtovací kleště, tak jsme je museli vyzkoušet. Dali jsme se teda do nýtování a připravili si držáky na uchycení čoček. Potom jsme začali pracovat na vyhřívání čoček. V 11 v noci jsme si řekli, že už toho je dost a ukončili to.

6.2. 2005 O půl desáté ráno jsme se dali do další části (pro Radka vstát tak brzo, je opravdu úctyhodný výkon). Pro začátek jsme vyrazili znovu do Hornbachu nakupovat. Potom jsme se dali do výroby drážek na seřizování. Mezitím se přihnali na kontrolu Štěpán s Aldou. Do oběda jsme stihli udělat drážky na jedné Ronji. Po obědě to už šlo podle vyrobené šablony rychleji, a tak jsme se dali do natírání vnitřku rour. To byla v uzavřené místnosti skoro sebevražda. Venku -15 ° C. Takže se moc větrat nedalo.

6.2. 2005 Večer se nám podařilo vložit a zasilikonovat dvě čočky, takže už to opravdu začíná připomínat Ronju.

7.2. 2005 Další práce na Ronji. Jelikož nám to nedá, dali jsme se zase do práce. Tentokrát jsme nejprve vyřezali a snýtovali zbylé dvě roury a poté jsme se dali do natírání. Už jsme si docela zvykli, takže nám ty výpary už vůbec nevadily. Večer jsme se dali do další práce. Donatírali jsme trubky a pustili se do vyhřívaní čoček na dvou rourách. Poté jsme čočky pořádně znovu zasilikonovali a připevnili stínítka. To už samozřejmě bylo 23 hodin, takže jsme to ukončili a vyrazil jsem domů.

9.2. 2005 Alda podepsal smlouvu se Základní uměleckou školou o umístění našich zařízení.

10.2. 2005 Poskytovateli spadl internet. Výpadek nastal ve 2 v noci a internet naběhl až v 7 hodin ráno.

10.2. 2005 Martin navýšil rychlost KlimNet standard na 256 kbit/s. Přičemž nejnižší hranice je 96 kbit/s. U KlimNetu speed došlo k navýšení na 320 kbit/s s tím, že nejnižší hranice je 164 kbit/s. Testuje to už od pondělí, jestli to utáhne naše konektivita, a až dneska se s tím pochválil. Děkovné emaily zasílejte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vzhledem k tomu, že neznám jeho bankovní spojení, tak můžete peněžní dary posílat na KlimNe?ácký bankovní účet.

10.2. 2005 Dneska jsme vyřezali poslední 2 stínítka na Ronju, natřeli je a přilepili čočky. Také jsme dodělali vyhřívání čoček.

11.2. 2005 Proběhla rada. Byla 100% účast. Kromě rady, se sešla i skoro celá technická komise. V programu jednání, bylo hlavně vybudování nového AP na Umělecké škole a s tím spojené předvedení skoro hotových Ronjí. Tu nejhezčí jsme donesli ukázat. Dále se projednávalo zvýšení rychlosti u členů a s tím spojené vytížení sítě. Nakonec jsme se shodli, že to sí? utáhne, takže to tak zůstane. Také se probral rozpočet na tento rok. Další informace viz. Zápis z Rady.

11.2. 2005 Spadlo AP dan. Nastal několikaminutový výpadek, než to Dan nahodil.

12.2. 2005 Finální práce na Ronji. Před obědem jsme dodělali stínítka. Po obědě dorazil Štěpán se zbytkem součástek, a tak jsme se pustili do zprovozoování. Prozatím jsme to pospojovali kousky koaxu. Po připojení napájení se ronje rozblikaly. Půjčili jsme si od Aldy ještě jednoho notebooka a pustili se do testování. Pingy procházely v pořádku, takže jsme zkusili přetáhnout nějaké soubory. S výsledkem jsme nebyli moc spokojeni. Přecejen starý notebook nestíhal, tak jsme se přestěhovali k počítači. Po připojení jsme se dostali na krásných 10Mb/s. To jsme testovali asi na 1,5 m. Při přenášení na druhou stranu domu došlo k přerušení koaxu, takže už jsme dále nepokračovali a následující den jsme to vyzkoušeli s novými koaxy.

12.2. 2005 Testování Ronje. Dopoledne jsem připravil koaxy, a tak jsme začali po obědě zkoušet. Hned po zapojení se nám podařilo spojit na vzdálenost 6m. Bohužel na větší vzdálenost nebylo možno Ronju otestovat, ale podle toho, jak hezky jela, snad nebudou problémy ani na větší vzdálenost.

Věci, které nám zpříjemoovaly výrobu Ronje:

U Radka se dobře pracuje. Rád vaří a peče, takže bylo vždycky co jíst.

Ze začátku to bylo nepříjemné, později jsme si zvykli a nakonec to nebylo až tak špatné.

Jak je vidět byli jsme dobře zásobeni jak jídlem, tak i pitím.