AP Olbramice

 

1.7. 2005 Byl jsem s Danem obhlédnout nové AP v Olbramicích. S prohlídkou jsme byli spokojeni.

3.7. 2005 Znovu jsme se vypravili s Aldou a Danem do Olbramic, tentokrát obhlédnout střechu a promyslet výstavbu AP. Tentokrát nepršelo, tak jsme byli i na střeše. Domluvili jsem se na výstavbu v nejbližších dnech.
Večer jsme vyrazili tentokrát na kolech znovu do Olbramic se smlouvou o umístění.

3.7. 2005 S Danem jsem vyjeli do Josefovic, vystavět spoj na Olbramice. To se nám nepovedlo, jelikož nám tam vadil strom. Takže jsme se domluvili aspoň na výstavbě nového stožárku o kousek dále. Dan se psychicky připravoval na plazení pod střechou ve skelné vatě, což se mu bohužel nezdařilo.

4.7. 2005 Radek s Danem vyrazili do Ostravy na nákupy. Sehnat stožáry mezi svátky byl téměř nadlidský výkon, ale nakonec se jim to podařilo.

4.7. 2005 Hned po práci v 16 hodin, jsem s Danem vyrazil na výstavbu stožáru do Josefovic. Bylo krásně teplo, něco kolem 30° C, takže Dan měl dobré vyhlídky na práci s počítačem pod střechou. Nejprve jsme se dali do upevňování stožáru, kluci byli pečliví, koupili opravdu velké šrouby, za což jsem jim vděčný, ale na druhou stranu to fakt drží. Při upevňování stožáru jsme všechny přítomné ohromili magnetickou vahou a dalším nářadím co jsme si mezitím pořídili, jo, byla to změna od minulých montáží, kdy jsme nosili nářadí v přepravce. Po upevnění stožáru a síta jsem se dal do výroby kabeláže, zatímco Dan se psychicky začal připravovat na plazení pod střechou, kde bylo odhadem 50° C. Kabeláž se tentokrát nedařila, nejprve se roztekla kalafuna při pájení konektorů po střeše a hned potom se zničilo očko na pájce. Což se nám po usilovné práci v tom horku podařilo opravit. Hned jsme také vyměnili kabeláž na spoji do Klimkovic, která měla své malé mouchy. Poté se Dan vrhnul odhodlaně pod střechu, aspoň odhodlaný byl, když tam lezl. Já ho zatím povzbuzoval ze střechy a navigoval. V tak malém prostoru, brutálním horku, skelné vatě a skoro potmě se rozebírá počítač fakt špatně. Takže rychle přidal do počítače kartu, vyměnit kabeláž a zase zpátky. Pak jsme jen čekali, až počítač najede a jestli bude vše v pořádku. Alda to zběžně z druhé strany zkontroloval a vyrazili jsme do Klimkovic. Tam už čekal Alda, Radek bohužel ještě nedorazil, takže jsme vyrazili jen ve trojko na budoucí AP Olbramice.
Na místě se dal Dan do sládání antén a já s Aldou jsem se dal do upevňování stožáru na komín obložený umělou břidlicí. I když vybaven svou osvědčenou vrtačkou značky Narex a perfektními vrtáky jsem se docela bál jestli to břidlice přežije.
Nejprve jsme vytáhli stožár na střechu, zase zamachrovali s magnetickou vodováhou a dali se do vrtání. To šlo překvapivě dobře, přece jen v komíně voda ani elektřina nebývá, takže mi to šlo docela sebevědomě.
Vrtáky byly fakt kvalitní, což jsem si ověřil už v Josefovicích, takže to šlo skoro samo. Také Alda se osvědčil jako dobrý podavač a měřič, takže to bylo za chvíli odvrtané. Potom bohužel došlo na šrouby, fakt nevím, jak někdo může prodávat sadu gola klíčů ve kterých není 14 a 17 nástavec. Šroubovat 8x 14 cm šrouby je fakt jen pro silné povahy. Naštěstí mezitím dorazil Radek, takže aspoň částečně zašrouboval to, co si koupil. Ale na druhou stranu ten stožár vydrží asi všechno.
Poté jsme se dali do upevňování lka, na stožár pro sítko. To zabralo asi nejvíce času. Bohužel bylo trošičku velké, takže jsme to museli trochu upravit a? to drží. Poté jsme upevnili antény.Také jsme si odměřili kabeláž a já se pustil do konektorů na koax. Hotovou kabeláž jsme stáhli komínem dolů a připojili počítač. Potom nastal další problém. Jako obyčejně při výstavbě nového AP nefungoval přívod. Takže Štěpán řešil jednu stranu a Dan si hrál s druhou. Nakonec jsme přišli na chybu v kabeláži, takže jsme ji vyměnili. Poté to sice trošku začalo fungovat, ale nebylo to vůbec slavné. Mezitím zjistil Štěpán nějakou chybu na AP v Josefovicích, které taky sotva jelo, takže jsme to nakonec v 22,00 ukončili a vyrazili domů.

5.7. 2005 V deset ráno jsem se Štěpánem a Danem vyrazil znovu do Josefovic. Spoje na Klimkovice i na Olbramice byly úplně o ničem. V Josefovicích nás už vítali jako rodné syny. Přece jen tam chodíme každý den na návštěvu. Nejprve se Dan vrhl pod střechu a připojil testovací kabel, s tím jsme otestovali spoj do Klimkovic, bohužel to vůbec nepomohlo. Už jsme z toho byli neš?astní, Štěpán se vyhříval na sluníčku s notebukem na střeše. Já podával Danovi kabeláž pod střechu a ten si jako obvykle užíval ve skelné vatě. Po asi 2 hodinách zkoumání jsme přišli na zajímavou věc, která nás už dávno mohla napadnout. Při přidávání karet došlo k jejich pomíchání tzn. vyměnilo se jejich pořadí. Takže klienti s Josefovic se připojovali na síto na Klimkovice, Klimkovice byly připojené na všesměr a Olbramice byly připojené na síto do Klimkovic. Což byla docela brutální kombinace a nebýt toho že Dan říkal, co zrovna odpojuje, tak tam stojíme asi dodnes. Potom už to šlo rychle, kabeláž se přepojila a najednou bylo vše v pohodě a Dan mohl konečně vylézt spod střechy.
Tímto se dokončilo AP Olbramice. O jeho výstavbu se zasloužil nejvíce Dan, který oblítal vše potřebné, od povolení výstavby AP, až po materiál, a také se nejvíce zapojil do výstavby AP. Dále jsme se do výstavby zapojili - já, Alda, (ten nemůže chybět nikde) Štěpán (náš konfáč routerů) a Radek. (Jako vždy, perfektní provedení výstavby AP)
Za pomoc při hledání AP bychom chtěli také poděkovat místostarostovi Olbramic panu Strašíkovi, který nám s výběrem pomáhal.
Nakonec bych chtěl poděkovat panu Táborskému, u kterého je AP postaveno, ten nám vyšel ve všem vstřic, takže se perfektně pracovalo.