Krátké zprávy z 39. až 41. týdne

 

24.-29.9. 2005 Příprava na AP Zbyslavice škola. Tentokrát jsme se rozhodli, vytvořit si stožár i s uchycením sami. Na školu do Zbyslavic jsme potřebovali udělat dvě objímky kolem komína a na ně uchytit držáky na stožár. Alda nakoupil materiál a krásnou šestnáctku vrták. Bohužel vrták se ani do skvělé Aldovy staré vrtačky, do které měl zaručeně vlézt, nevešel, takže jsme museli přejít na krizový plán a odvrtat to starým 14 vrtákem, co se někde našel. Předvrtávali jsme to mým 8 vrtákem, který po Aldovém vrtán, už nikdy nebude to, co býval, podle toho kouře co z něho šel. Poté jsme pokročil k vrtání velkých děr. Při vrtání druhé díry se vrták podezřele zakousl, přitom se seknul spínač, který zaručí, že se vrtačka opravdu nevypne a já jsem se začal točit spolu s vrtačkou. Po chvíli mi došlo, že se tak rychle jako vrtačka točit nestačím, takže jsem ji radši pustil, a? si vrtá sama. Než jsme ji stačili vypnout ze zásuvky, tak na sebe namotala kabel, který se sekl v hlavě, takže se naštěstí zastavila, jinak by se točila asi ještě teď. Po té jsme společnými silami rozmotali napájení a vrhli se s nadšením do vrtání dalších děr, což už se bez větších potíží podařilo.

29.9. 2005 Ve Zbyslavicích kluci začali sami připojovat další členy a Wincent v Klimkovicích taky jede jak ďábel, jak se vyjádřil Dan. Takže členové rychle přibývají, i když v čekatelích to nejde poznat a registrují se pořád další a další.

29.9. 20005 Na Hýlově vypověděl službu nový sektor, tedy spíše stará kabeláž. Takže 3 lidi vypadli úplně a zbytek jsem stačil přesměrovat na jinou anténu.

30.9. 2005 15 00 hod AP Zbyslavice škola. Ve tři jsem s Aldou vyrazil na další montáž AP do Zbyslavic. Po cestě jsme nakoupili nějaké věci a ve čtvrt jsme byli před školou. Alda si bude muset asi pořídit větší auto, protože to jeho už nám přestává stačit. Jen asi půl hodiny jsme tahali materiál na půdu. Mezitím dorazili naši pomocníci ze Zbyslavic, Pavel a Mikuláš, kteří donesli žebřík, a? se dostaneme na střechu. Bohužel jsme se se žebříkem dostali pouze do prvního patra a dál už neprošel. Můj návrh, „máme s sebou i pilku, tak ho trošku zkrátíme“ neprošel, takže jsme si aspoň půjčili malý žebřík ze školy. Pak jsme se dali do sestavování objímek a hádali, co nám tentokrát bude chybět. Potom už jsem vylezl na střechu a dali jsme se do práce. Pod sebe jsem si dal krásnou matraci, a? mám na čem ležet při opalování a začali jsme upevňovat spodní objímku. Jako vždy jsme použili naši oblíbenou vodováhu a i když to moc jednoduše nešlo, tak jsme to dali pěkně do roviny. Poté jsme nasadili druhou a pořádně dotáhli, takže ten starý komín se už určitě nerozpadne. Mezi objímky se dal stožár a na ten konzole pro anténu. Jelikož se už docela osvědčila nová sektorová anténa, co už je na prvním AP ve Zbyslavicích, tak jsme použili stejnou, jen místo tří sektorů tam jsou jen dva. Tuto anténu máme prozatím zapůjčenou, dokud nám nedorazí jiná s větším pokrytím. Poté jsem se dal do výroby koaxů a do příprav na protažení kabeláže. Nakonec jsme připevnili antény na stožár, uzemnili ho a zapojili koaxy do počítače. Po otestování všechno jede a zbytek se udělá už vzdáleně, takže druhé AP Zbyslavice škola je už funkční. Zbyslavice můžou poděkovat našim pomocníkům, kteří nás uhnali tak rychle k postavení dalšího AP.

30.9. 2005 17 30 hod Oprava AP Hasiči. Včera vypadl nový sektor a i když se to znovu rozjelo, tak jsme se rozhodli předělat kompletní kabeláž na Hýlově. Místo původních koaxů, které byly docela problémové, jsme vyrobili nové, snad lepší. Připojil se k nám ještě Marv který zrovna přijel ze služební cesty a vyrazili jsme na střechu. Jednoduchá výměna se trošičku zkomplikovala, štěstí jsme si asi vybrali ve Zbyslavicích. Dobře zaizolované konektory nešly odizolovat a začala být zima takže jsem se dvakrát pořezal, než jsem odizoloval dva konektory. Všesměr jsme ještě minulý rok před vánoci tak krásně zasilikonovali, že jsem ho ani po tvrdém půlhodinovém boji nesundal z držáku. Alda mezitím likvidoval starou kabeláž a naštěstí nezničil tu od všesměru, jinak by asi na Hýlově moc lidí ten den nejelo. Takže jsme tam nechali jeden koax náhradní a vyrazili se dolů zahřát, vypadá to že už nám léto pomalu skončilo.

30.9. 2005 Alda vyfiltorval připojené členy za měsíc a tak jsme se s Danem vsadili kolik jich vlastně je. Samozřejmě jsem se strefil úplně přesně a to jsem to vůbec nepočítal. Takže v záři se připojilo 25 členů a postavily 3 AP body včetně montáže na lázních a nového stožáru na ZUŠ.

1.10. 2005 Došlo k vydání špatných faktur. Alda má na Štěpána pořád plno požadavků ohledně databáze a někde se vloudila chybička. Faktury jsme stáhli a budou znovu vydány hned až se opraví. Zajímavé na tom bylo to, že výsledná částka byla mínus něco kolem 600 tisíc a na některé z rady a členů vycházelo až 80 tisíc Kč. To jsme se mohli mít dobře, kdybychom ty faktury nestáhli.

2.10. 2005 Retro na Fonovicích. Předevčírem jsme při poradě v Karolíně došli k závěru, že se konečně musí udělat tento spoj, takže se dopoledne vypravil Radek s Marvem montovat. Výsledek je dobrý, takže další věc máme konečně z krku.

3.10. 2005 Nový spoj ZUŠ&Škola. Konečně se našetřily nějaké peníze, takže jsme nakoupili materiál na další 5Ghz spoj. S Aldou jsme odpoledne vyrazili nejprve na ZUŠ, namontovali jsme zařízení, samozřejmě zase až na špičku stožáru a rychle na školu, kde už na nás čekali. Tam se k nám připojil ještě Marv. S Aldou jsme vyrazili na střechu připevnit konzoli a sítko a Marv mezitím připravil počítač a dokonce provrtal okno. Po připojení se podezřele vše rozjelo, takže další 5ka je za náma.

4.10. 2005 Doladění 5 8 na ZUŠ. S Marvem jsme se tam večer stavili a trošku doladili novou anténu na školu.

6.10. 2005 AP Mexiko. Dneska postavil Alda, Marv a Radek AP Mexiko. Skládá se pouze z přívodního síta, všesměru a dvou ovislinků. Na těch pár baráků by to mohlo stačit.

7.10. 2005 Začal testovací provoz internetu od českých radiokomunikací. Alda zašel na lázně, zapojit s technikem od čRA konektor do jejich switche.

7.10. 2005 Bohužel se přestaly vyrábět naše oblíbené OvisLinky 1120, kterých máme v síti opravdu hodně. Jeho nástupce nám zatím moc dobře nechodí a v Ostravě už nejsou 1120 nikde k dostání, takže Alda zabodoval a sehnal ještě různě 50 kusů po netu. Koupil je na poslední chvíli, jelikož v neděli už bylo vše vyprodané.

8.10. 2005 Marv se Štěpánem přenastavovali nějaké věci, takže nejprve se ráno nešlo dostat ze Zbyslavic na náš intranet, což Štěpán hbitě zpravil, a poté, když vyrazil po obědě spát, to se někdo má, tak došlo po spuštění scriptů, k odříznutí všech lidí ve Zbyslavicích. Dobře jim tak, když si to spustili sami. Prozatímně jsem to po nadlidském úsilí opravil, takže se nemuselo čekat, až se Štěpán konečně vyspí.

9.10. 2005 Rada viz. Zápis z Rady, až ho napíšu.

11.10. 2005 Montáž 5 8 Ghz antén na spoj Zámek&legie. Odpoledne se namontovaly antény a svedly koaxy, takže až dojdou 5 8 pojítka, tak se nastaví a konečně ubude jedna 2 4 Ghz anténa ze zámku.

15.10. 2005 Přesun hlavního bodu, přechod na čRA, postavení 3 nových spojů, a přidání 3 sektorů. Akce na způsob kulový blesk. Viz. někdy článek.