Přechod na čRA

 

Po otestování konektivity do internetu od čRA a 10 Ghz spoje jsme se rozhodli k překlopení celé sítě na tohoto provaidera a s tím spojené předělání několika páteřních spojů. Naštěstí se blížila půlka měsíce, takže přibyly na účtu peníze a mohli jsme koupit pár 5 Ghz spojů.
Takže Alda celý týden nakupoval, což je jeho nejoblíbenější činnost a vymýšlel, co se všechno ještě musí udělat, když už bude ten výpadek. Ve čtvrtek byly rozeslány emaily všem členům o výpadku, což evidentně nepomohlo, takže i během sobotního výpadku se lidi ozývali, že jim nejede internet.
čas výpadku byl smrtící od 6 hod ráno do desíti, což jsme ale pochopili až v sobotu ráno.
Celá akce se skládala ze dvou částí:
porada den předtím večer
montáže

Soupis úkolů se zvětšoval, takže v pátek odpoledne to skončilo na:
Přehození disků z hlavního routeru na router na Lázních (Marv)
Úprava racku na lázních (Alda, Jiri)
Překonfání celé sítě (Marv)
Debordelizace na ZUŠ (Alda, Jiri, Radek, Wincent)
Přidání 5 Spojů, sektoru a demontáž už nepotřebných antén na ZUŠ (Jiri, Radek, Wincent, Alda)
Montáž 5 spoje u Dana přidání sektoru (Dan)
Zprovoznění AP Legie (Marv a Alda)
Montáž 5 spoje v Josefovicích a přidáni sekotru (Alda, Jiri, Radek)
technická podpora (Marv)


14.10. 2005 19 30 hod. Porada před akcí.
Místo: Cukrárna Karolína
Účast: Alda, Jiri, Marv, Radek, Wincent
Marv vzhledem k závažnosti situace svolal poradu v Karolíně. Zúčastnili se všichni, kteří mohli. Dan onemocněl a Štěpán byl na nějaké firemní akci, takže se nemohli zúčastnit. 5 Ghz spoje došly až v pátek kolem poledne, takže nebyl čas je nakonfigurovat a čas výpadku začal být ohrožený. Domluvit všechny detaily trvalo dlouho a ještě k tomu v Karolíně je nová obsluha, která je brutálně rychlá, takže Alda nakonec zbaběle utekl a my ostatní jsme se ještě radili a statečně vytrvali. Nakonec jsme skončili kolem jedenácté a jediný spolehlivý Marv vyrazil domů pracovat, zkoumat a konfigurovat 5 Ghz zařízení. Proste tady jde vidět smysl pro povinnost.

15.10. 2005 Ráno byl sraz za 10 minut šest, ale Alda byl netrpělivý, takže už o půl šesté, když jsem se snažil probrat, přišla sms, „jsem v garazi prijd.“ To mu samozřejmě nevyšlo, tak tak jsem stihnul předtím domluvený termín. Rychle jsme naložili věci a vyrazili k Marvovi. To Aldovo auto je čím dál tím menší, když tam naložíme nářadí a nějaké další věcí, tak není ani kde sednout.
Marv už byl připravený, takže jsme hned vyrazili na ŽUŠ. Tam jsme vytrhli disky a zase do auta a na lázně. Jenže po rozjezdu si Marv vzpomněl, že ta pamě? do toho routeru na lázních je u něj na stole, takže zpátky k němu a konečně už na lázně. Tam na recepci jen blikali očkama, když jsme jim vysvětlili, že jsme přišli něco opravit, jelikož v sobotu ráno v šest, tam asi moc lidí něco opravovat nechodí. (njn. jsme prostě nejlepší)
Nahoře jsme všechno vypojili z našeho racku a dali se do jeho úklidu. Marv si vzal počítač, vložil tam pamě?, odzkoušel a zjistil, že to nejede. Ve svých letech už by měl vědět co to pípání znamená, tak jsme mu poradili, a? dotlačí grafiku a už to jelo. Pak začal zakrytovávat krabici, tak jsem mu připomněl, že by bylo dobré přidat tam i ty disky co jsme přinesli se ZUŠ. Chudák ,nebylo mu úplně nejlíp, po vyčerpávající poradě ještě konfiguroval, takže spal jen pár hodin a před šestou už zase vstával, takže jsme to skoro přešli mlčením.
My s Aldou jsme se zatím hrabali v rackové skříni a snažili se o úpravy podle našich představ. Nakonec jsme tam všechno naskládali, zkontrolovali, že to jede a vyrazili zpátky na ZUŠ.
Po cestě jsme vyzvedli Wincenta a začali vynášet věci na půdu. Marv zatím doma začal konfigurovat, a? aspoň jede to, co nebudeme předělávat, tzn. jedině Zbyslavice. Za chvíli jsme ho ale odřízli, jelikož se všechny antény na ZUŠ odpojily a koaxy se vytáhly na střechu. Mezitím dorazil už i vyspaný Radek tak jsme vylezli na střechu a zvětšili průchodky na protahování koaxů ve střeše, a? se tam můžou natáhnout husí krky. Alda s Wincentem mezitím dělali pořádek dole, skládali konzole a antény. Pak Alda vyrazil s anténami k Danovi, který, když je nemocný, tak může montovat aspoň doma. My jsme mezitím namontovali druhé velké účko na stožár a nasměrovali antény na Josefovice, Dana a připevnili a nasměrovali sektor. Radek pokračoval v úpravách na stožáru, já začal připravovat kabeláž a Wincent se učil skládat antény a dělat ostatní hnusnou manuální práci. Po příjezdu Aldy, dorazil i Marv, s nakonfanými 5, takže dvě chytli a vyrazili na legie a zámek zprovoznit tento spoj a zapnout na zámku sériový port, a? Danovi jede teploměr. (on je neš?astný, když neví, jaká teplota je na AP) Pak Marv vyrazil domů a Alda k nám, pomoci v naší usilovné práci. Blížilo se deset hodin, tak jsem popřipojoval staré antény, a? už aspoň ty jedou a rychle dodělal zbylou kabeláž. Marv mezitím rozhýbal Dana, plus pokračoval v konfigurování. Josefovice zatím zůstaly na staré 2 4 anténě. Pak jsme ještě udělali pořádek v kabeláži dole, pouchytávali všechno a dali se do úklidu nářadí a zbylého materiálu.
V jedenáct hodin jsme už sedali do auta a vyráželi do Josefovic. Tam bylo třeba vlézt na půdu do skelné vaty, přidat do počítače sí?ovku a připojit 5 Ghz pojítko. Tak jsem si šel užívat pod střechu. Výjimečně nebylo moc teplo, takže se tam dalo vydržet. Pak jsme se dali do připevňování antén. Bylo třeba upevnit sektor směrem na Jistebník a také novou přívodní 5 Ghz parabolu směr Klimkovice. Radek se tentokrát ujmul hrdinského výkonu, vylézt na stožár a upevnit na špičce sektor. Já si mezitím hrál zase s kabeláží a Marv konfal vzdáleně router. Pak jsme připojili 5 Ghz pojítko, které se podezřele chytlo. Marv nás zaúkoloval, a? chvíli počkáme, že se to pokusí doladit, jelikož to není ono. Za deset minut už to rozjel ke své úplné spokojenosti, což nás potěšilo, přece jen je to zatím náš nejdelší spoj na 5. Evidentně ty dvě hodiny co v noci strávil zkoumáním 5 Ghz se bohatě vyplatily.S překopáváním jsme skončili o půl jedné. Podařilo se nám splnit všechny úkoly, až na přidání 5 Ghz všesměru a utření prachu na ZUŠ. Tyto práce jsme odložili na příhodnější chvíli, jednak pro to, že na rozjetí všesměru ještě není všechen materiál a na utíraní prachu jsme neměli žádný hadr. Bohužel Marv byl doma, takže nám nemohl půjčit jako obvykle, když je třeba, své trenýrky.
Výpadek trval opravdu do desíti, (pak už se všechno konfigurovalo za chodu)ve většině sítě se zvýšila propustnost páteřní sítě, pingy na hlavní router a do internetu jsou opravdu hezké, takže celá akce skončila 100% úspěchem. Jen kdyby se našel nějaký dobrovolník který by byl ochotný utřít ten prach, tak by jsme mu byli vděční.