Krátké zprávy z 44. až 46. týdne

 

2.11. 2005 Dnes něco spadlo u čRa, mezi 14:45 a 15:15 hod. Marv se tam pokoušel zavolat, ale asi to bylo něco většího, jelikož se tam vůbec nemohl dovolat. Naštěstí to za hodinu běželo.

6.11. 2005 Oprava AP Mrv. S marvem jsme vyrazili zase na střechu, najít na jeho AP chybu. AP jelo, ale vysílalo strašně slabě. Vypůjčili jsme i novou anténu, a? to konečně dořešíme. Po vyšplhání na střechu jsme sundali starou anténu a marv se vydal pod střechu k počítači. Tam si sedl vedle papíru, na kterém chtěl sedět a uvelebil se přímo ve skelné vatě, což se mu podle častého drbání určitě líbilo.

Po hodině testování koaxů a antén jsme došli k závěru, že problém je asi v koaxech, i když při proměření se chovaly tak, jak mají. Nakonec jsme předělali všechny konektory, některé i dvakrát, asi je tam špatná konstelace hvězd, nebo co já vím a konečně to začalo vypadat tak, jak má. Jen na svém AP si bude od příště marv dělat kabeláž sám, a? potom nemusím poslouchat ty řeči.

8.11. 2005 V pět hodin ráno nám spadl hlavní router. S Aldou jsme losovali, kdo se odváží vzbudit marva, který stává normálně až v devět. Nakonec se odhodlal volat Alda a docílil toho, že marv skočil do auta a za chvíli router zase jel. Výpadek byl asi od pěti do sedmi. Zároveň marv rozhodl o výměně pamětí, které jsou pravděpodobně vadné.

9.11. 2005 Výměna pamětí v hlavním routeru. Měla proběhnout v šest hodin ráno, ale marv se nemohl nějak vzbudit, že by to bylo tím pivkem předchozí večer? Takže výměna proběhla od 7:00 do 7:15 hod.

9.11. 2005 AP Václavovice. S marvem jsem vyrazil do Václavovic postavit nové AP. Vzhledem k tomu, že se tam nepředpokládá hodně lidí, bylo rozhodnuto o výstavbě jednoduchého AP, skládajícího se ze směrové antény, sektoru a dvou Ovislinků. Montáž proběhla bez větších problémů, přece jen jsme se na to dobře připravili, takže AP už jede a můžou se na něj připojovat členové.

10.11. 2005 Překonfigurování sítě. V hospodách vzniká většina dobrých nápadů, asi by se nám měly tyto porady proplácet. Takže bylo rozhodnuto o překonfigurování celé sítě, kde na hlavních routerech (zámek a panelák) byly přidány switche. Sí? byla překonfigurována tak, aby i když tam nenaběhne router, nebudou odříznuty další AP, které se nacházejí za těmito AP.

14.11. 2005 Konfigurace AP zámek. Marv se dal do překonfigurování IP na hlavních spojích. Omylem však odřízl AP škola, když myslel, že konfiguroval 5 7 Ghz na zámku. Spoj naštěstí jede, jen se na zařízení nedá dostat. Takže se to opraví, až se půjde na školu.

Na zámku jsme zprovoznili herní server, kde se sekl v IP zase Štěpán a přecvikli jsme konektor na AP Cica, který fungoval jen v určité poloze, jak jsme minule zjistili.

15.11. 2005 Oprava spoje na Josefovice. Na AP Josefovice nějak narostly pingy, takže si s tím marv hrál a podařilo se mu to odříznout tak jako na škole. Že by to bylo tím špatným počasím? Takže vyrazil večer na ZUŠ resetnout 5 7. Po restartu jsem nastoupil já se svými nulovými znalostmi konfigurace Air 8 a podle pokynů od marva jsem nastavil tento spoj tak, že se pingy ani nehnou. Prostě, někteří to umí spravit napoprvé.

17.11. 2005 Další montážní den ve Zbyslavicích.

Úkoly:

Připojit Obecní úřad ve Zbyslavicích

Dovést elektřinu k našemu routeru na Základní škole

Vyřešit problém se špatným signálem na AP Zbyslavice škola u jedné antény

Složení: Alda, Jiri, Bew (Pavel Vdovičík), Miki a elektrikář

Začali jsme už v osm ráno, což je na svátek opravdu brzo. Alda s elektrikářem vyrazili na školu tahat elektřinu. Bylo tam třeba provrtat zei na půdu, natáhnout lišty a dovést v nich elektřinu až k našemu počítači, což se jim úspěšně podařilo.

Já s Bewem a Mikim jsme mezitím na Obecním úřadě chodili po budově a hledali možnost jak stáhnout ze střechy TP kabel dolů k počítačům. Nakonec jsme se rozhodli „jít přes mrtvoly,“ tzn. provrtat strop a pár stěn. Jako vhodné místo pro provrtání podlahy se jevil roh u schodiště na půdu. Po proměření jsem se dal do vrtání. Dvakrát jsem se provrtal někde mimo, až na potřetí se mi podařilo vylézt pod schodištěm, takže kluci s tím měřením nebyli zas tak přesní. Při vrtání jsme vzbudili jednoho člověka, který se hned rozhodl, připojit se také na internet. Takže Miki s ním stáhl TP k počítači, zatímco jsem pokračoval v odvrtávání zdí. Na půdu jsme se dostali docela hladce, takže jsme namontovali anténu a dali se do tahání TP. Nejprve jsme to zkusili od vrchu, ale díra kterou jsem udělal přes podlahu ,se zasypala, takže jsem ji projel znova vrtákem a ten vyjel o deset centimetrů vedle. Po vytažení se díra zase zasypala, takže jsme si s tím hodně dlouho hráli, než se nám podařilo protáhnou TP přes strop. Pak jsme stáhli TP do místnosti k počítačům a dali se do upevňování lišt. Mezitím už dorazil Alda, kterému se už podařilo skončit a dovezl nám skvělý čaj, který uvařila jeho manželka. Připojení počítačů si už obstarali kluci ze Zbyslavic a my s Aldou jsme vyrazili znovu na školu, opravit signál na AP.

Tam nějak přestal fungovat monitor, ale po několika poboucháních se zase rozjel. Já jsem se dal do výroby koaxu na testování a Alda mezitím sundal starý kabel. Pak jsme vyměnili koaxy a signál se o pár decibelů zlepšil. Takže jsme všechny úkoly jako vždy na 100 % zvládli.

17.11. 2005 Připojili jsme 300. člena. Ani nevím kdo to byl, ale už tei jsme splnili plán na tento rok na 200 %. (připojit 100 lidí)

19.11. 2005 Konečně jsou funkční grafy stahování členů. Najdete je ve své členské kartě. Data pro grafy dodal marv a Štěpán grafy udělal.

20.11. 2005 Byli jsme s Aldou prohlédnout místo na nové AP. Prozatím je ve fázi jednání, ale mělo by pokrýt spodní část Klimkovic.