Pád 10 Ghz

 

25.11. 2005 kolem půl třetí odpoledne došlo k výpadku jedné fáze (elektřiny) v části Klimkovic. Bohužel to bylo zrovna v té části, kde se nachází ZUŠ, takže přestal fungovat internet v 90 % sítě.

14:30 hod.: Zrovna jsme řešili s marvem nějaké problémy (matně si vzpomínám, že tam byly nějaké holky a dokonce i KlimNet). A najednou nic, spojení mrtvé. Takže jsem začal svou oblíbenou činnost, krok za krokem jsem začal přeskakoval po routerech, až jsem skončil na zámku. Tak jsem volal marvovi, že nám spadla ZUŠ. Ten se chudák trápil na svém routeru, kde nadával na svou oblíbenou Quagu a snažil se ji přeinstalovat v bláhové naději, že to je tím. Když jsem mu volal, tak už mu došlo, že problém asi nebude jen na jeho AP. Takže jsme vyrazili hned na ZUŠ.

14:45 hod.: Srazili jsme se před ZUŠ a vyrazili na půdu. Hned dole jsme se dozvěděli, že nejede v části ZUŠ elektřina. Po prozkoumání jsme došli k závěru, že je vypadlá jedna fáze, a to zrovna ta, na kterou jsou připojeny zásuvky. Takže jsme začali shánět číslo na poruchovou službu, což se marvovi podařilo. Takže se nahlásila porucha a my jsme vyrazili spokojeně na procházku po Klimkovicích, než dorazí poruchovka. Po cestě jsme zjistili, že problém není jen na ZUŠ, ale i v jiných částech Klimkovic.

16:30 hod.: Porucha vyřešena. Marv, který zrovna dorazil domů, zjistil, že vidí některé zařízení, ale bohužel není vidět debika na lázních. Takže jsem pro něho jel a vyrazili jsme znovu na ZUŠ. Tam jsme zjistili, že nejede 10 Ghz a také odešel jeden router.

17:00 hod.: Dorazili jsme na lázně zkontrolovat druhou stranu 10 Ghz. Tam to vypadalo, že je vše v pořádku, takže jsme to restartovali a vyrazili zpátky na ZUŠ.

17:30 hod.: Znovu jsme zkusili resetnout 10 Ghz, což nepomohlo, takže jsme začali shánět manuál k zařízení. Ten byl u Štěpána, který si užíval zrovna na nějaké firemní akci, takže s námi odmítal komunikovat. Mezitím, co jsme lítali sem a tam, tak se Aldovi podařilo sehnat telefon na pana Otiska z B Plus, který se v 10 Ghz vyzná. Takže se s ním domluvil, že k nám dorazí a my jsme se zatím u Aldy začali připravovat na krizovou situaci, že budeme stavět nový 5 Ghz spoj na lázně, což by v tomto počasí nebyla žádná sranda.

18:00 hod.: marv se dal do zpravování routeru na ZUŠ. Musel nakonec přehodit disk do jiného routeru a nabootovat z mého krásného CD s Debianem. Pak se mu podařilo dát částečně do kupy disk, takže se disk přehodil zase zpátky. Mezitím dorazil pan Otisk, takže jsme se dali do opravy 10 Ghz. Snížili jsme 10 Ghz anténu a otevřeli víko. Tam to krásně blikalo. Takže to vypadalo, že je vše v pořádku. Měřící anténou jsme zjistili, že druhá anténa na lázních vysílá, takže jsme se začali soustředit na tu na ZUŠ. Po napojení na modem se nic nedělo, takže jsme se nakonec rozhodli modem vyšroubovat a vyměnit ho za jiný.

Pro informaci o počasí: bylo krásně pár stupňů pod nulou a foukal pořádný vítr se sněhem. Takže pro opravy na šikmé střeše se zbytky sněhu byla nejpříhodnější doba. Dole jsme připojili modem na zdroj a ten se už bez problémů rozjel a normálně fungoval. Pak jsme si proměřili znovu napětí na napájení do desítky, ale vše bylo v pořádku. Po připojení zpátky na anténu už modem bez problémů fungoval, ale anténa nebyla schopna navázat kontakt s druhou stranou.

Nakonec jsme se rozhodli anténu zdemontovat ze stožáru a opravit to radši někde v teple. Nás, kteří jsme anténu už tahali nahoru, polilo horko, což nebylo v té zimě špatné.

Takže jsme odpojili všechny kabely, marv objímal desítku, a? nespadne a já jsem povoloval matice. Pak jsme anténu přivázali na prodlužku a vydali se na 6 m noční procházku s desítkou po štítu střechy. Došli jsme až na kraj a spustili ji Aldovi a Danovi dolů o patro níž, kde je velké okno, kterým se dala anténa protáhnout. Při spouštění jsme si šlápli do sněhu, což na namrzlé střeše s mokrýma botama bylo, jako kdybychom byli na šikmém ledě. Takže jsme si sklouzli do střešního okýnka a vydali se do B Plus zkoumat desítku.

20:00 hod.: Konečně v teple. Pan Otisk se dal do zkoumání a zjiš?ování závady, zatímco my jsme okukovali, jak se to vlastně dělá. Po sérií testů došel k závěru, že je špatná přijímací část, takže jsme začali zjiš?ovat, jak ji vyměnit. To se nám za chvíli podařilo, takže se znovu začala ověřovat funkčnost. Konečně se zařízení začalo tvářit, že je funkční, takže jsme se začali těšit na znovunamontování.

21:30 hod.: Vynesli jsme anténu na půdu a my jsme se s marvem zase vydali na střechu vytáhnout anténu. Marv zabodoval a vytáhl anténu bez toho, aniž by šlápl do sněhu, takže jsme už ani neklouzali. Hned jsme ji upevnili na stožár a začali s připojováním kabeláže. Po připojení už jsme ji jen dosměrovali na co nejlepší signál a zavřeli konečně víko.

22:30 hod.: Internet jede, podle všeho je všechno funkční. Takže balíme věci a mizíme spát.

23:18 hod.: Napsal jsem marvovi, že nám nejede web a ten to hned opravil. Jinak se všechno tváří, že jede.

Závada byla zapříčiněna pravděpodobně přepětím v sí?i při výpadcích proudu, kdy došlo k zatuhnutí modemu a odpálení přijímací části.

Chtěl bych poděkovat za celý KlimNet panu Otiskovi z firmy B Plus TV za ochotu a pomoc při řešení této závady. Ve svém volnu, hnusném počasí a v pátek večer se moc takových ochotných lidí nenajde, kteří by skákali po střechách.

Dále také firmě B Plus, která nám tak rychle pomohla ve vyřešení tohoto problému.

Aldovi, marvovi a Danovi za to, že to vydrželi až dokonce a Lence za čaj se slivovicí.